- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пензионисани НАТО генерал описао сценарио могућег сукоба са Русијом

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаТенкисти са заставом НАТО-а
Тенкисти са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2024
Пратите нас
Бивши команданта војске САД у Европи Бен Хоџес описао је потенцијални конфликт Русије против НАТО-а који може да се развије до 2044. године, пише „Дејли мејл“.
Прва фаза укључује сајбер нападе који ће довести до великих поремећаја, укључујући снабдевање, као и ракетни напад са циљем да се оштете кључни војни и инфраструктурни објекти у Источној Европи и шире, претпоставио је Хоџес.
„Зато често наглашавам важност адекватне противваздухопловне и противракетне одбране по целој Европи, што сада немамо“, истакао је генерал.
Он сматра да је друга фаза напад са копна, мора и из ваздуха и додаје да према једном сценарију Русија може да искористи блокаду коридора Сувалки. То је превлака дужине око 100 километара између територија Белорусије и Калињинградске области, која пролази дуж границе Пољске и Литваније, одвајајући балтичке земље од осталих чланица НАТО-а. Овај коридор, као и Белорусија, може постати „стартна платформа“ за следећу фазу напада, тврди Хоџес.
Трећа фаза је пребацивање војника, тенкова на управљање вештачке интелигенције и специјалних јединица у циљу напада на једну балтичку земљу на источном боку НАТО-а, каже генерал.
У четвртој фази ће руска флота покушати да преузме контролу над Северним Атлантиком, закључује Хоџес.
Шеф војног комитета НАТО-а, адмирал Роб Бауер, рекао је прошле недеље да би земље блока требало да буду спремне за рат са Русијом у наредних 20 година.
Председник Русије Владимир Путин је у децембру изјавио да Русија нема никаквог интереса да се бори са НАТО земљама.
Погледајте и:
Војне вежбе НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2024
РУСИЈА
Упозорење из Москве: Вежбе НАТО повећавају опасност од инцидената
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала