- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Позориште из Приштине гостовало у Руском дому са представом „Женидба'“

© Tanjug / RADE PRELICНародно позориште из Приштине са привременим седиштем у Грачаници гостовало је у Београду на сцени Руског дома са представом „Женидба“
Народно позориште из Приштине са привременим седиштем у Грачаници гостовало је у Београду на сцени Руског дома са представом „Женидба“ - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2024
Пратите нас
Народно позориште из Приштине са привременим седиштем у Грачаници гостовало је у Београду на сцени Руског дома са представом „Женидба“ према драми Николаја Гогоља у режији Милана Караџића, у оквиру обележавања 75 година постојања тог театра на Косову и Метохији.
Синоћње извођење ове познате руске комедије било је хуманитарног карактера, односно карте се нису продавале, већ је публика давала добровољни прилог.
Улоге у руском класику „Женидба“ тумаче: Јелена Орловић, Милена Јакишић, Аника Грујић, Милан Васић, Игор Дамњановић, Милорад Капор, Небојша Ђорђевић, Бојан Стојчетовић, Бранко Бабовић, Тамара Томановић и Бранко Бабовић.
Догађај реализован у хуманитарне сврхе организовали су студентска организација „Српски политички форум“са Факултета политичких наука у Београду и хуманитарна организација „Српска омладина за Космет“.
Сва прикупљена средства биће намењена за рад и функционисање школе фудбала за децу из Ораховца и Велике Хоче.
Испред Српске омладине за Космет Сташа Копривица се обратила јавности са сцене и објаснила да је поменута школа фудбала отворена на иницијативу родитеља деце, у жељи да им се деца склоне са улице и енклава на Косову и Метохији и уживају у спортским активностима.
Према њеним речима, пре тога су могли да играју фудбал само близу улице где се одвија саобраћај, што за њих може бити опасно и неминовно су морали да се суочавају са светом одраслих.
Копривица је представила двоје деце из нижих разреда основне школе - девојчицу Хелену Витошевић која је отпевала песму и дечака Богољуба Шутаковича, који је у кратком говору захвалио публици и организацијама што су помогли да имају своју школу фудбала.
„Хвала вам пуно од срца што сте учинили да наша школа фудбала опстане“, рекао је дечак и добио велики и дуг аплауз.
Управник НП Приштина Предраг Радоњић рекао је да им је као уметничком колективу изузетно драгоцено што руски комад играју баш у Руском дому и хуманитарним поводом.
„Срце нам је испуњено што помажемо нашој деци, надам се да је и вама пуно. Што се тиче наше представе 'Женидба', искрено се надам да ћете уживати“, поручио је.
Награђивана представа „Женидба“ је реализована у копродукцији НП Приштине и Српског народног позоришта (СНП) из Новог Сада.
У свом комаду „Женидба” писац Николај Васиљевич Гогољ је желео да у први план стави и исмеје друштвене појаве или нус појаве свог времена - лицемерје, жељу за статусом по сваку цену и робовање нормама малограђанског друштва - кроз призму приче заклетог нежење који је један од наводних удварача лепе девојке спремне за удају.
Редитељ Милан Караџић уједно потписује и сценографију, а костимограф је Драгица Лаушевић.
„Женидба о којој Гогољ пише није женидба из љубави, већ друштвена обавеза, статусни симбол, испуњавање форме за којом његови ликови чезну и управо то је оно што их чини комичним. Све те аномалије су и даље актуелне и веома присутне у сваком, и нашем друштву, и о њима је увек потребно говорити кроз позориште", записао је редитељ Караџић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала