- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Пронађена оштрица са рунским натписом старим готово 2.000 година

CC BY 2.0 / Flickr/Brad Flickinger / Археолошка ископавања
Археолошка ископавања - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2024
Пратите нас
Арехеолози у Данској пронашли су изгравирану оштрицу ножа исписану рунским симболима стару скоро 2.000 година, за које верују да су то најстарије руне икада пронађене у Данској.
Руне су најраније познато писмо Данске, а на овој оштрици дужине осам центиметара пронађеној у гробу испод урне у близини града Оденсе на острву Фунен, урезано је пет рунских знакова који значе "мали мач", преноси Гардијан.
Заједно са коштаним чешљем са угравираним рунама пронађеним 1865. године на истом подручју око града Оденсе, руне на сечиву ножа сматрају се најстаријим икада пронађеним у Данској.
Јакоб Бонде, кустос градског музеја и археолог који је открио сечиво, рекао је да је у почетку мислио да је то обичан нож, с обзиром да руне нису биле видљиве, али након што су га конзерватори очистили постало је јасно да је изгравиран.
"То је као да сте добили поруку из прошлости. За нас је то изванредно откриће које нам говори о развоју најранијег скандинавског језика", рекао је Бонде.
Рунско писмо користила су германска племена и то је најстарији познати облик писма у Скандинавији које се користило све до касног средњег века.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала