- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Сада је рат неизбежан“: Медведев послао саркастичну поруку Америци

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаЗаменик председник Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев
Заменик председник Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев  - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2024
Пратите нас
Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев иронично је реаговао на изјаву представника америчког Стејт департмента који је рекао да Русија неће добити назад полуострво Аљаску.
„По речима представника Стејт департмента, Русија неће добити назад Аљаску коју је продала Америци у 19. веку. То је то онда. А ми смо очекивали да је питање дана када ће поново постати наша. Сада је рат неизбежан“, написао је Медведев на друштвеној мрежи „Икс“ и завршио објаву емотиконом који плаче од смеха.
Претходно је заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател рекао да „председник Русије Владимир Путин неће добити назад“ Аљаску. Тако је одговорио на питање једног од новинара који тврди да је Путин наводно потписао указ у којем се наводи да је продаја Аљаске „незаконита“. Међутим, на порталу где се објављују правни акти Русије такав документ не постоји.
Питање је вероватно било инспирисано указом руског председника о издвајању средстава за правну заштиту стране непокретне имовине Русије, бивше Руске империје и СССР у иностранству.
Полуострво је у контексту „враћања“ спомињала и званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. На питање новинара „Си-Ен-Ена“ да ли Путин крши међународно право када каже да Русија враћа територије као у време Петра Великог, Захарова се нашалила да разуме зашто се амерички новинар толико брине – „вероватно због Аљаске“.
Аљаска је најсевернија и територијално највећа држава у САД. Налази се на северозападу Северне Америке и дели поморску границу са Русијом у Беринговом мореузу. Аљаску је открила руска експедиција 1732. године и била је у поседу Русије, али је продата 1867. након договора између влада Руске империје и САД.
Погледајте још:
Поглед на Аљаску - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
РУСИЈА
Захарова новинару Си-Ен-Ена: Изјава Путина о територијама кршење права? Питајте Стејт департмент
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала