- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Лансирање ракета калибар из Црног мора - Sputnik Србија

УЖИВО Експлозије у Харкову; Белгија ће предати Украјини приходе добијене од заплењене руске имовине

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 699. Руска војска гађала је током протеклог дана украјинске војно-индустријске објекте, експлозије су одјекивале у Кијеву и Харкову. Портпарол Кремља Дмитриј Песков каже да то није освета за напад на Доњецк. Белгија ће предати Украјини приходе од заплењене руске имовине.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:57 23.01.2024
Немачка је обећала Украјини шест вишенаменских хеликоптера „си кинг“ (Sea King), соапштило је Министарство одбране ове земље на мрежи Икс.
У саопштењу се не наводи када ће тачно они бити испоручени.
„Си кинг“ је модеран и поуздан хеликоптер који ће помоћи Украјинцима у разним областима – од извиђања изнад Црног мора до транспорта војника. Ово је прва испорука ове врсте из Немачке“, рекао је министар одбране Борис Писторијус.
Према његовим речима, ваздушна безбедност Немачке „остаје приоритет“.
21:10 23.01.2024
У Харкову поново одјекују експлозије.
21:06 23.01.2024
Канада ће предати Украјини десет чамаца и укључити се у обуку украјинских пилота за западне авионе, наводи се у изјави министра националне одбране Вилијема Блера.
У изјави се прецизира, Канада ће обезбедити цивилне инструкторе, авионе за обуку и друге услуге за обуку Украјинаца за управљање америчким борбеним авионима Ф-16.
„Обука ће почети у фебруару 2024. и наставиће се 2025. године“, истиче се у саопштењу.
Такође се додаје да је Канада спремна да украјинске пилоте подучава енглески језик.
Предлаже се да се десет чамаца на надувавање предатих Украјини користе у операцијама потраге, спасавања и извиђања, за превоз војника и терета.
Канађани су цену чамаца проценили на 20 милиона канадских долара (око 15 милиона америчких долара).
20:51 23.01.2024
Бела кућа сматра да је захтев за издвајање 61 милијарде долара за Украјину адекватан и жели да га Конгрес размотри, рекао је координатор стратешких комуникација у Савету за националну безбедност САД Џон Кирби.
На питање новинара да ли би администрација могла да смањи износ који тражи како би се повећале шансе да се превазиђе противљење републиканаца, Кирби је рекао да је постојећи захтев адекватан.
20:50 23.01.2024
Кијев ће ове године добити оружје које још није имао, као и „велике пакете помоћи од неколико држава“, изјавио је портпарол Министарства одбране Украјине Иларион Пављук после састанка контакт-групе за одбрану у формату „Рамштајн“.
„Продуктиван састанак. Подршка се наставља. Било је важних изјава и обавеза. Ове године ћемо добити оружје које још не постоји и које ће помоћи у погађању ... логистичких чворишта“, рекао је Пављук.
Како је рекао Пављук, на састанку је разговарано и о повећању производње муниције и наоружања.
20:08 23.01.2024
Руски ПВО системи пресрели су ваздушни циљ у Белгородској области, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков на свом Телеграму.
19:24 23.01.2024
18:39 23.01.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Кировоградској, Николајевској и Дњепропетровској области Украјине, као и у делу Запорошке и Херсонске области под контролом Кијева, следи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.
16:34 23.01.2024
Холандија ће у фебруару послати у Румунију, на источну границу НАТО-а, три дрона „MQ-9 Reaper” како би надгледали активности Русије, пише „Парол“.
„Три холандска супер дрона надгледаће Русе на источној граници НАТО-а од почетка наредног месеца. То је први случај да ће беспилотне летелице ваздушних снага Холандије бити распоређени у иностранству“, наводи се у чланку.
Холандија је 2021. купила четири таква дрона, али су практично све време остали у Карипском региону где су били подвргнути тестирању и показали своју вредност посебно у праћењу група нарко-дилера.
Подсетимо, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је недавно изјавио да Алијанса у овом тренутку не види директну претњу са руске стране према било којој чланици.
16:20 23.01.2024
Украјинска ПВО није у стању да се избори са новим руским ударима, рекао је у емисији канала „Велт“ немачки новинар Паул Ронцхајмер.
„У Кијеву страхују да неће бити ракета за ПВО“, рекао је он и додао да у Украјини нема довољно ни ракета за систем „патриот“.
Има све више информација да нема довољно ракета за тај систем, што је директно последица ситуације у Конгресу САД који ни до дан данас одобрио новац, навео је новинар.
16:05 23.01.2024
Белгија ће издвојити 611 милиона евра за помоћ Украјини 2024. године из прихода добијених од замрзнуте имовине Русије, изјавила је министарка одбране ове земље Лудивин Дедондер.
16:05 23.01.2024
Могућност конфискације замрзнуте руске имовине, о којој се разматра на Западу, неће помоћи Украјини и чак може искомпликовати ситуацију у Кијеву, пише агенција Блумберг.
„Конфискација суверене имовине сада би могла би да погорша ситуацију у Украјини... улазак у дуг и споран процес заплене руске имовине могао би да дозволи западним државама да тврде да нешто раде. Али то неће помоћи у спасавању Украјине“, наводи се у чланку агенције.
Агенција сматра да ће у најбољем случају Украјина моћи да добије заплењена средства тек после много година или чак деценија за обнову, а у најгорем случају, САД и ЕУ ће користити само обећања о одблокирању конфисковане руске имовине на дужи рок као оправдање за непружање нове војне помоћи Кијеву.
Осим тога, намера да се конфискује имовина суверене државе створиће опасан преседан који ће поткопати стабилност међународних односа и економских веза.
11:39 23.01.2024
Главно са брифинга руског Министарства одбране:
▪Руске оружане снаге су извеле групни удар прецизним оружјем на објекте украјинског војно-индустријског комплекса;
▪Оружане снаге Русије су погодиле контролни центар оперативно-тактичке групе Оружаних снага Украјине „Лиман“;
▪Руске оружане снаге су одбиле шест напада Оружаних снага Украјине на купјанском правцу;
▪Губици Оружаних снага Украјине на доњецком правцу премашили су 280 војника;
▪На јужнодоњецком правцу оружане снаге Украјине изгубиле су више од 105 војника, 7 возила и самоходни топ Акација;
▪Оружане снаге Русије су побољшале ситуацију дуж линије фронта на краснолиманском правцу. Украјинска војска је изгубила више од 220 војника;
▪ На запорошком правцу погођени су положаји три бригаде Оружаних снага Украјине, непријатељ је изгубио око 55 војника и један тенк.
10:31 23.01.2024
Ракетни напад Оружаних снага Русије на објекте у Кијеву и Харкову не може се сматрати одговором на терористички напад украјинске војске на Доњецк, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
"Ми настављамо нашу специјалну војну операцију, наши војници не гађају социјалне и стамбене објекте, не гађају цивилно становништво, за разлику од кијевског режима", истакао је он.
09:50 23.01.2024
Француски плаћеник Алексис Дрион, чије се име налази на списку оних који су били у Харкову током руског удара, јавио се на друштвеним мрежама.
Према речима Дриона, који је неколико месеци објављивао фотографије из Украјине са оружјем у рукама, он се сада налази у Француској.
08:12 23.01.2024
Експлозије у одјекнуле и у Павлограду, Дњепропетровска област.
08:02 23.01.2024
Експлозије су одјекнуле и у граду Шостка у Сумској области, јављају украјински медији.
08:01 23.01.2024
У Кијеву је повређено девет особа, од којих је осам примљено у болницу, саопштио је градоначелник Виталиј Кличко
07:27 23.01.2024
Пољска и њени савезници подигли су авионе због наводне активности руске далекометне авијације, саопштила је оперативна команда Оружаних снага Пољске.

„Обавештавамо вас да је у току интензивна активност далекометне авијације Руске Федерације. Упозоравамо да је активирана пољска и савезничка авијација, што може довести до повећања нивоа буке, посебно у југоисточном делу земље“, навела је команда у Иксу (бивши Твитер).

07:21 23.01.2024
У Пољској су војни авиони стављени у приправност због активности руске далекометне авијације, саопштио је Генералштаб земље.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала