- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ђоковићева лекција и Србији и свету: „Бринемо о будућности, а не желимо да причамо о табу теми?“

© Sputnik / Лола ЂорђевићНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2024
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи тенисер свих времена, познат је по својој жељи да се осврне и на феномене који се не односе директно на спорт, али имају везе са њим. Током боравка на Аустралијан опену поменуо је проблем кладионица, али и медијских хајки чија је био честа мета.
Новак је најпре говорио о питањима са којима се тенисери суочавају током конференција за медије.
„Знамо да се најчешће играчи питају око мечева и онога што се данас десило или им предстоји, или пак, нечег што је везано за одређене теме које су актуелне у свету тениса, као што је било питање о могућем уједињењу АТП И ВТА организација. У том случају медији желе из вас да извуку одређене информације, а то ме понекад ставља у непријатну ситуацију јер не желим увек да будем питан о нечему што бих радије назвао ’политичким’ темама у тенису. То је изузетно незгодна територија где буквално осећаш да ћеш надрљати шта год будеш рекао. Понекад се зато треба држати општих места и не улазити темељно у детаље и одређену дискусију, а понекад – јер сам ја такав какав јесам – желим да продубим одређену тему јер сматрам да је важна”, каже Ђоковић, а преноси репортер Спорт клуба Саша Озмо.
Новак је подсетио да је у Америци говорио о кладионицама и њиховом погубном утицају по младе, што је евидентно у Србији, преплављеној кладионицама, рекламама за коцкање и „спонзорствима”.

„Приметио сам да се није писало довољно о томе. По мом мишљењу је то табу тема која заслужује већу пажњу. У нашем друштву бринемо о томе каква будућност наш чека и какав свет остављамо нашим млађим генерацијама, а не желимо да причамо о теми кладионица, јер су можда и неки виши економски интереси у питању. Управо је отворени разговор на ту тему први корак у процесу који би могао да донесе позитивну промену по тој теми. То је тема о којој волим да изнесем свој став у разговору са медијима – био ја питан о томе или нечему другом, и користим прилику да у оквиру одговора убацим тај елемент и покренем дискусију по том питању. Постоје теме о којима волим да разговарам а да медији нису толико заинтересовани за њих, и ту стално играмо неки плес на ’танкој жици’ са вашим колегама. То је природа данашњих медија и начин на који се информације преносе широм света данас”.

Говорио је и о проблемима са медијским извештавањем, подсетивши на случај америчког новинара Бена Ротенберга коме је годинама био мета.
„Ето, пре неког времена сам видео да је један амерички новинар написао да Новак отпушта цео тим и улази са Саудијцима у разне аранжмане. Када људи покрену неку причу која нема везе са стварношћу – то може да ти нашкоди и направи велику штету и теби, и бренду, и целом тиму – оставивши вас да морате да се носите са последицама таквог несувислог геста, измишљотине. Имамо и дугогодишњи пример још једног новинара из исте земље који се већ годинама бави једним тенисером из Немачке, а да се пре тога на сличан начин односио према мени. Срећом, то је ређе случај у последње време, али је својевремено личило на непрестајну хајку, жељу да се буквално створи конфликт. Ја заиста не разумем такво понашање, таква настојања и циљеве. Ако заслужујем да будем критикован, па и на оштрији начин – то је сасвим у реду, али ако неко жели да пише о нечему, а да при том избегава да ми то каже у лице – то је онда лицемерно и не волим такве гестове. Нажалост, то се дешава и више пута сам то доживео у сали за медијске конференције”, закључио је Новак.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала