- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

О хистерији Запада и новој Бучи: Прес конференција Лаврова у УН

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Сергеј Лавров одржао је конференцију за новинаре по завршетку активности у Уједињеним нацијама. Највише пажње Лавров је посветио данашњем украјинском обарању авиона Ил-76 са украјинским заробљеницима.
Он је нагласио да га не брине да ли ће међународна заједница веровати Русији по питању авиона и подсетио на случај Буча.
"Русија не брине да ли ће јој поверовати међународна заједница по питању авиона. За две године од Буче и даље нема никаквих чињеница", рекао је он.
Како је истакао, међународна заједница оличена у представницима Запада и медијима већ је доказала своју дискредитовану позицију.
"Уопште се не нервирам око тога што 'међународна заједница' можда неће поверовати", нагласио је руски министар.
Такође је рекао да је овим поводом Русија тражила хитну седницу СБ УН.
Према његовим речима, размена заробљеника између Русије и Украјине је била договорена, али, уместо тога, Кијев је извео напад на авион ракетама. Лавров је додао да Русија сада утврђује чињенице у вези са падом војно-транспортног авиона са украјинским заробљеницима.
Украјина није могла да не зна да је била планирана размена заробљеника у Белгородској области, истакао је шеф руске дипломатије.
Лавров је на конференцији за новинаре након учешћа у активностима СБ УН рекао да је напад на авион је још један пример тога како кијевски режим примењује терористичке методе.
Руски министар је скренуо пажњу да је Кијев одмах после пада авиона прогласио "још једну победу", али је убрзо, након што су расветљене околности, почео да те објаве гура под тепих.

САД одавно распоредиле нуклеарно оружје у пет земаља НАТО

Сједињене Америчке Државе већ дуги низ година распоређују своје нуклеарно оружје на територији пет земаља-чланица НАТО-а, а њихови грађани пролазе посебну обуку за употребу овог оружја, изјавио је Лавров.
С тим у вези, он је приметио да је менталитет америчких политичара такав да ће „ускоро сметати развоју човечанства“, јер се „не може све време живети на неоколонијалном приступу и користећи неоколонијалну праксу“.
Коментаришући распоређивање руског нуклеарног оружја у Белорусији, министар је приметио да су аспекте овог распоређивања објаснили председници ових држава.
Новинарка је упитала Лаврова о размештању тактичког нуклеарног оружја у Белорусији, конкретно, да ли Москва намерава да га употреби на територији Украјине.
„Потребно је много времена да до вас дође информација, ово (закључивање споразума о размештању тактичког нуклеарног наоружања у Белорусији) догодило се пре шест месеци“, приметио је министар.
Лавров је приметио и да Русија нема шта да разговара у области стратешке безбедности са САД, које су већ добиле руски одговор на свој документ о овом питању.
„Одржао сам конференцију за новинаре пре недељу и по дана. Питали су ме о томе: да ли је било одговора на амерички незванични лист о стратешком дијалогу? Одговор смо им послали почетком јануара, све је то тамо изложено и сада немамо о чему да са њима разговарамо“, рекао је руски министар.
Он је нагласио да је Русија посвећена „оним границама за врсте наоружања које су утврђене у Споразуму СТАРТ“, међутим, „не може бити никаквих инспекција. Тим пре што је већ било случајева да су Украјинци гађали наше стратешке објекте далекометним оружјем које не би могло да досегне до ових објеката да Американци нису помогли да се модернизује“.
Лавров је додао да тренутно практично нема односа између САД и Русије.

Надам се да они који упозоравају на рат с Русијом још имају нагон за самоодржањем

Надам се да они који „упозоравају“ да се треба спремити за рат са Русијом још имају нагон за самоодржањем, рекао је руски министар.
„Надам се да то није тако, да још има паметних људи који поред знања из историје имају и нагон за самоодржањем. Чуо сам да је чак амерички председник Џозеф Бајден говорио нешто слично, да ће Русија, ако Украјина изгуби, одмах кренути на балтичке земље, Финску и друге земље НАТО. Сличне изјаве давали су и лидери мањег ‘калибра’ и не само у Сједињеним Америчким Државама“, рекао је Лавров.
Лавров је приметио да Сједињене Америчке Државе, објављујући о наводним предстојећим ратовима Русије у Европи, покушавају да реше тренутно питање наоружавања Украјине.

Како је истакао, Русија нема потребу никога да напада, а изјаве из ЕУ и НАТО о томе да је управо супротно представљају глупост.
Русија је последња која жели велики рат, закључио је он.
"Сада многи дижу узбуну да расте напетост, ратничка реторика. Вероватно да нико не жели велики рат, ми последњи. Више пута смо у историји преживљавали велике ратове. Али, те активности предузимају САД", рекао је министар и додао да је у доктриналним документима САД и НАТО записано да је Москва за њих директна претња.

Процес у МСП поводом украјинске тврдње о геноциду исполитизован

Процес у Међународном суду правде по тужби Украјине против Руске Федерације по Конвенцији о геноциду изузетно је политизован, сматра Лавров.
„Као што знате, Украјина оптужује Русију за кршење конвенције о геноциду и жалила се Међународном суду. Око 40 западних земаља се, кршећи све преседане, потписало за украјинску страну. Стога, нема сумње да ће овај процес бити изузетно исполитизован“, оценио је министар.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала