- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Украјински Генералшаб индиректно признао обарање руског Ил-76

© Sputnik / СтрингерЗграда Владе Украјине у Кијеву
Зграда Владе Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2024
Пратите нас
Генералштаб Оружаних снага Украјине индиректно је признао да су Оружане снаге Украјине обориле руски војно-транспортни авион Ил-76 који је превозио украјинске заробљенике.
„Да би смањиле ракетну претњу, Оружане снаге Украјине не само да контролишу ваздушни простор, већ и детаљно прате места лансирања ракета и логистику њихове испоруке, посебно уз употребу војно-транспортних авиона“, наводи се у саопштењу објављеном на Телеграму Генералштаба.
У саопштењу се истиче да ће украјинске Оружане снаге „наставити да предузимају мере за уништавање доставних средстава и контролу ваздушног простора како би елиминисале терористичку претњу, укључујући и на белгородско-харковском правцу“.
Саопштење је објављено неколико сати након пада авиона и почиње извештајем о ситуацији у Харковској области, где су данас одјекнуле експлозије. У тексту се не спомиње Ил-76.
Истовремено је Главна обавештајна управа украјинског Министарства одбране саопштила да нема поуздане информације о томе ко се и колико се људи налазило у обореном авиону Ил-76.
„Данас је требало да дође до размене заробљеника, до које није дошло. Према тврдњама руске стране, то се десило због обарања руског авиона Ил-76, који је наводно превозио наше заробљенике. Тренутно немамо поуздане и детаљне информације о томе ко се тачно налазио у авиону и у којој количини“, наводи се у саопштењу Главне обавештајне управе украјинског Министарства одбране на Телеграму.
Оружане снаге Украјине обориле су у среду изнад територије Белгородске области руски војно-транспортни авион Ил-76 који је превозио украјинске заробљенике на размену. У авиону су се налазиле 74 особе, од којих 65 украјинских војника и сви су погинули.
Министарство одбране Русије назвало је овај инцидент терористичким нападом и нагласило да је Кијев знао за транспорт заробљеника за размену, која је требало да се обави на контролном пункту Колотиловка, и напао је авион како би оптужио Москву за убијање украјинских војника.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала