- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израел бомбардовао Кан Јунис у Појасу Газе - Sputnik Србија

УЖИВО Агенција УН: Масовне жртве напада на склониште за расељене у Кан Јунису

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 110. дан. Девет особа је погинуло, а 75 је рањено у гранатирању Центра за обуку УН у Кан Јунису који је пружао уточиште за 800 људи. Хути наредили држављанима САД и Британије да напусте Јемен. Испаљене три ракете на бродове у Црвеном мору.
У Савету безбедности Уједињених нација у уторак је одржана дебата о Блиском истоку на министарском нивоу.
Девет особа је погинуло, а 75 је рањено у Центру за обуку УН у Кан Јунису који је пружао уточиште за 800 људи, објавио је на друштвеним мрежама Томас Вајт, директор организације УН за палестинске избеглице и њихове потомке UNRWA у Гази.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:29 24.01.2024
Бела кућа: Испаљене три ракете на бродове у Црвеном мору
Портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби рекао је да су Хути испалили три пројектила на два брода у Црвеном мору.
Према његовим речима, два од три пројектила је оборио разарач америчке морнарице, док је један промашен.
"Хути и даље намеравају да изведу ове нападе, што значи да ћемо очигледно и даље морати да урадимо оно што морамо да заштитимо тај брод".
Централна команда САД саопштила је да су ракете испљен на један брод са америчком заставом, али није навела да је гађан и други брод.
18:21 24.01.2024
Хути наредили држављанима САД и Британије да напусте Јемен
Јеменски Хути наредили су америчком и британском особљу Уједињених нација и хуманитарним организацијама са седиштем у Сани да напусте земљу у року од месец дана, наведено је у писму које је Министарство спољних послова Хута послало вршиоцу дужности хуманитарног координатора УН у Јемену Питеру Хокинсу.
"Министарство жели да нагласи да морате да обавестите званичнике и раднике који имају америчко и британско држављанствм да се припреме да напусте земљу у року од 30 дана", наводи се у писму упућеном Хокинсу.
У писму је наложено страним организацијама да не ангажују америчке и британске држављане за операције у Јемену.
Главни преговарач Хута Мохамед Абдулсалам је потврдио аутентичност писма.
18:19 24.01.2024
17:22 24.01.2024
ИДФ пронашле Хамасов тунел који спаја југ и север Газе
Израелске одбрамбене снаге саопштиле да су уништиле тунел Хамаса у централном делу Појасе Газе, који се налазио само један и по километар од израелске границе.
"Тунел повезује север и југ Газе", наводи ИДФ.
ИДФ тврди да је тунел дуг један километар, дубок 20 метара и да је изграђен око 1,5 километара од границе.
17:21 24.01.2024
Америчка морнарица пресрела ракете у Црвеном мору
Данска бродска компанија Маерск саопштила је да су данас два брода која су пловила под америчком заставом кроз мореуз Баб ел-Мандеб у Црвеном мору, у пратњи морнарице САД, морала да се окрену након што су уочене експлозије у близини.
"Док су била на путу, оба брода су пријавила да су близу експлозије и пратња америчке морнарице такође је пресрела више пројектила", саопштио је Маерск у изјави. Маерск је додао да су пловила неоштећена, а посада неповређена и да су у пратњи Американаца испраћени до Аденског залива, преноси Ројтерс.
Бродовима управља Маерскова америчка подружница која носи терет за Министарство одбране, Стејт департмент, УСАИД и друге владине агенције САД. Оба пловила су део Програма поморске безбедности и Добровољног интермодалног морског превоза са владом САД, због чега су их бродови америчке морнарице пратили кроз мореуз, истакао је Маерск.
16:59 24.01.2024
СЗО: Израел наставља да гађа здравствене установе у Гази
Регионални директор Светске здравствене организације (СЗО) за источни Медитеран Ахмед Ал-Мандхари рекао је данас да Израел наставља да гађа здравствене установе у Гази и истакао да то представља кршење међународног хуманитарног права.
Он је навео да је забележено 660 напада на центре тог типа, од којих је половина у северној Гази.
Рекао је и да је ситуација у Појасу Газе "катастрофална" и да је број радника у здравственим установама смањен на само 5 одсто, преноси Гардијан.
Ал-Мандхари је истакао да пацијенти умиру због недостатка лекова, а да молбе СЗО остају без одговора.
16:27 24.01.2024
Агенција УН: Масовне жртве напада на склониште за расељене особе у Кан Јунису
Девет особа је погинуло, а 75 је рањено у гранатирању Центра за обуку УН у Кан Јунису који је пружао уточиште за 800 људи, објавио је на друштвеним мрежама Томас Вајт, директор организације УН за палестинске избеглице и њихове потомке UNRWA у Гази.
Вајт је претходно написао да борбе ескалирају у Кан Јунису.
„Центар за обуку UNRWA у којем се налази 10 хиљада расељених људи је управо погођен – зграде горе и масовне су жртве – безбедан приступ у/из центра је онемогућен два дана – људи су заробљени“.
Детаљи о узроку инцидента нису одмах јасни, преноси Тајмс оф Израел.
16:14 24.01.2024
15:06 24.01.2024
Ел-Сиси: Израел одлаже помоћ у Гази како би повећао притисак ради договора о таоцима
Прелаз Рафа између Египта и Појаса Газе отворен је 24 сата дневно, али израелске процедуре које омогућавају улазак помоћи ометају процес, каже египатски председник Абдел-Фатах ел-Сиси.
„Ово је део начина на који врше притисак по питању ослобађања талаца“, додаје он, преноси Тајмс оф Израел.
КОГАТ, канцеларија за везу Министарства одбране са Палестинцима, каже да нема ограничења у количини помоћи која може да уђе у Појас, али се она мора проверити из безбедносних разлога.
„Улога Израела у операцији хуманитарне помоћи за Газу је једна: инспекција помоћи из безбедносних разлога. Наш процес инспекције је ефикасан, а ми повећавамо своје капацитете како бисмо максимизирали инспекцијске могућности“, кажу из КОГАТ-а и наглашавају да не постоји ограничење количине помоћи која може ући у Газу.
13:49 24.01.2024
У нападима израелске војске на Појас Газе од избијања сукоба, 7. октобра, убијено је 25.700 Палестинаца, а 63.740 је повређено, саопштено је из Министарства здравља у Гази.
У протекла 24 сата, убијено је 210 Палестинаца, док је 400 рањено.
12:57 24.01.2024
Међународни суд правде би овог петка могао донети одлуку о томе да ли ће одобрити хитне мере за заустављање израелског рата против Хамаса, преноси јужноафричка веб страница Њуз24, позивајући се на два извора блиска овом питању.
Портпарол јужноафричког министарства правде Криспин Пири је, међутим, на друштвеним мрежама написао да та земља нема званичну комуникацију са судом о томе када ће пресуда бити изречена, наводи Тајмс оф Израел.
12:08 24.01.2024
11:39 24.01.2024
Палестинци прихватају оно што је рекао Гутереш, Израел неће дводржавно решење
Ми прихватамо оно што је рекао генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш, да право Палестинаца да изграде сопствену државу морају сви да признају, али Израел и израелски премијер Бенјамин Нетанијаху не желе решење о две државе и неће да прихвате идеју о прекиду ватре, изјавио је данас амбасадор Палестине у Србији Мухамед Ал Намур.
"Ја мислим да је Израел крив за све, треба да се заустави рат и геноцид над палестинским народом, то је проблем, нису проблем таоци. Једина опасност за изралске таоце је од израелског бомбардовања народа у Појасу Газе", рекао је он за Танјуг.
Ал Намур напомиње да се Израел није придржавао ниједне резолуције УН, као ни међународног права, и да израелска војска која, како је рекао, терорише палестински народ и на Западној обали и у источном Јерусалиму, а не само у Појасу Газе, треба да се повуче.
Говорећи о наводима израелске војске о мрежи тунела у Кан Јунису са постројењем за производњу оружја, која се налази у близини стамбеног насеља и испод две школе, амбасадор је изјавио да тунели нису представљали проблем, с обзиром да, како је навео, Израел има преко 200 нуклеарних бомби.
11:10 24.01.2024
Вилан: Идеју о прекиду ватре не блокира Израел, већ Хамас
Израел је рекао да пристаје на идеју о прекиду ватре како би ослободио 136 талаца, што му је главни циљ, изјавио је данас амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан, и додао да идеју о прекиду ватре не зауставља Израел, већ напротив - Хамас.
"Остварићемо своје циљеве, али је дефинитивно прекид ватре нешто што је прихватљиво за Израел. Јуче је за нас био веома тужан дан, изгубили смо 24 војника у једном дану, што је највећи број од избијања рата, али ми смо одлучни, боримо се за своју егзистенцију и могућност да живимо мирно у свим крајевима наше земље, а не земље других народа", рекао је амбасадор за Танјуг.
10:47 24.01.2024
Високи израелски званичник одбацио је извештаје да је дошло до помака у преговорима о споразуму који би омогућио ослобађање талаца које Хамас држе у Гази током привременог прекида ватре.
„Извештаји о напретку у преговорима су нетачни“, рекао је неименовани израелски званичник, преноси Тајмс оф Израел.
Ова изјава уследила је након што је Ројтерс данас известио да се Израел и Хамас углавном слажу у принципу да би до размене талаца Хамаса за палестинске затворенике могло доћи током вишемесечног прекида ватре, али постоје разлике између две стране око тога како трајно окончати рат у Гази.
10:24 24.01.2024
Израелска војска: Појачава се притисак на Хамас
Израелска војска саопштила је да њена 98. дивизија наставља офанзиву великих размера на Хамас у области кампа Кан Јуниса у јужној Гази.
У саопштењу се наводи да израелске снаге „појачавају притисак“ на Хамас, док елиминишу „многе терористичке ћелије“ снајперском ватром, тенковским гранатирањем и ваздушним нападима.
Додаје се изведене рације на локације Хамаса у кампу Кан Јунис, где су наишле на многе оперативце, укључујући одреде који су планирали да испаљују противтенковске пројектиле.
09:01 24.01.2024
09:01 24.01.2024
Сједињене Америчке Државе затражиле су од Кине да подстакне Техеран да обузда нападе јеменских Хута на комерцијалне бродове у Црвеном мору, али за сада се види само мала помоћ Пекинга, објавио је Фајненшел тајмс, позивајући се на америчке званичнике.
САД су у више наврата покретале то питање са истакнутим кинеским званичницима у последња три месеца, наводи се у извештају.
08:31 24.01.2024
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2024
РУСИЈА
„Ваша савест може много да истрпи“: Лавров одбрусио израелском колеги у Њујорку
08:14 24.01.2024
Израелске снаге ухапсиле су девет Палестинаца у градовима Харис и Кафил Харис на Западној обали, јавила је палестинска новинска агенција Вафа.
Четворица мушкараца такође су ухапшена синоћ током рација у граду Хеброн и граду Бани Наим, источно од Хеброна.
Израелске снаге убиле су Палестинца на контролној точки Енаб близу града Тулкарем, пренела је „Ал Џазира“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала