Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Делиријум: Приштина кренула у хајку на сваки симбол Србије

© AP Photo / Asanka Brendon RatnayakeНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2024
Пратите нас
Приштина је у делиријуму да по сваку цену са Косова и Метохије уклони не само Србе већ и српске грбове и манастире па ето и билборде јер мисле да ће тако обрисати вековно постојање Срба на Косову и Метохији, каже добар познавалац прилика на КиМ Зоран Анђелковић.
На северу Косова и Метохије, Срби у Лепосавићу су добили налог да уклоне шатор који се налази прекопута општинске зграде с поруком да ће га у супротном уклонити тзв. косовска полиција. У општини Звечан је дотле, по наређењу из Приштине, почело уклањање билборда на којима се налазе фотографије почасних грађана овог места.

Смета Путин, Вучић, Ђоковић…

Чак два такозвана министра такозване владе Аљбина Куртија изашла су лично да надгледају процес скидање билборда на ком су, између осталог, фотографије председника Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина али и најбољег тенисера света Новака Ђоковића. Један од такозваних министра овом приликом рекао је да "једини симбол Србије на Косову може бити њена амбасада у Приштини".
Зоран Анђелковић, некадашњи председник привременог Извршног већа Аутономне Покрајине Косова и Метохије, за Спутњик каже да је јасно даје на делу брисање постојања српства на КиМ у сваком погледу.
„То последње, о нашој амбасади, у Приштини неће да доживе! Када је реч о скидању билборда јасно је да желе да све српско затру, било да су то споменици или билборди на Косову и Метохији,“ каже Анђелковић.

Класичан покушај затирања српства

По мишљењу саговорника Спутњика, разлог зашто тако поступају приштинске власти је потпуно јасан.
„И билборди, и српска гробља, и манастири СПЦ их подсећају на Србе. Њихова идеја је да Косово и Метохију очисте од Срба али и од свега онога што је подсећање на то да су Срби ту вековима,“ напомиње Анђелковић.
Како каже, њима није битно да ли је у питању светски познати тенисер или неко други јер им је довољно само да је Србин и српскога рода.
„Дакле, није овде реч о појединцу већ о Србину! Према томе, све што је српско, независно од тога да ли се звао Немањић или Ђоковић, њима је исто. Они би да избришу све што их уопште подсећа на Србе,“ закључује Анђелковић.

Опстанак Срба једини лек

Како истиче, нама преостаје само да будемо веома стрпљиви и да не попуштамо пред њиховим провокацијама јер не може да се истреби све српско вековно на КиМ ако Срби остану доле.
Уклоњени билборд се налазио на магистралном путу Митровица-Лепосавић, а осим поменутих, на билбордима су биле и фотографије хуманитараца Милорада Арлова, академика Зорана Кривокапића, амбасадора Србије у САД Марка Ђурића и политичара Југослава Костића.
Косовска Митровица, Бошњачка махала - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2024
СРБИЈА
Приштина кренула у акцију: Једини симбол Србије на Косову биће њена амбасада /фото/
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала