- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Јапанци објавили свој први снимак с Месеца /фото/

© AP PhotoЈапан - слетање на Месец Смарт лендера
Јапан - слетање на Месец Смарт лендера - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2024
Пратите нас
Јапанска летелица за Месец постигла је неуобичајено прецизно слетање унутар 100 метара од свог циља, објавила је јапанска свемирска агенција.
Јапан се нада да ће демонстрација онога што је назвао "тачним" слетањем на Месец ревитализовати свемирски програм који настоји да превлада неуспехе док покушава да преузме већу улогу у свемиру удруживањем са Сједињеним Америчим Државама.
Јапанска агенција за истраживање свемира (ЈАXА) саопштила је да је примила све податке о слетању свог Смарт Лендера за истраживање Месеца (СЛИМ) унутар 2 сата и 37 минута пре него што је ландер остао без струје.
"Доказали смо да можете слетети где год желите, а не где сте у могућности. Ово ће надахнути све више и више људи, пожељно јапанских мисија, да покушају да слете на неистражена места на Месецу", рекао је на конференцији за штампу њихов пројектни менаџер за лендер Шинширо Сакаи уз објаву прве фотографије, преноси Ен-Би-Си њуз.
Један од главних мотора лендера вероватно се зауставио у завршној фази додира, тако да је одлутао 55 метара од циљаног места до непредвиђене позиције, рекао је Сакаи.
Да није било проблема с мотором, могао је да слети чак три до четири метра од циља.
Како се наводи, за слетање је коришћена навигација за коју ЈАXА каже да би могла бити моћан алат за будућа истраживања брдовитих месечевих полова који се виде као могући извор горива и воде и кисеоника.
Јапан има за циљ да пошаље астронаута на Месец у НАСА-ином програму Артемис у следећих неколико година.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала