- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници открили нову мистерију на површини Месеца

© AP Photo / Damian DovarganesВучји месец
Вучји месец - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2024
Пратите нас
Научници су открили нову мистерију на површини Месеца, у виду рефлектујућих громада које такође показују могућа магнетна својства.
На делу месеца познатом као Месечев вртлог Рајнер Гама, научници су открили камене громаде прекривене прашином са јединственим рефлектујућим својствима. Претходно погрешно сматрана кратером, Рајнер Гама је равна област без сенки која се истиче у огромној лунарној равници Оушеанус Процеларум.
Верује се да су лунарни вртлози, попут Рајнер Гаме, резултат магнетизоване стене која одбија честице соларног ветра, стварајући истакнуте карактеристике видљиве са Земље. Међутим, алтернативне теорије сугеришу да интеракције између магнетних аномалија и честица прашине наелектрисаних од удара микрометеорита могу допринети формирању ових вртлога, преноси Сајенс алерт.
Да би истражили ове могућности, планетарни научник Отавијано Руш и његове колеге са Универзитета у Минстеру у Немачкој прегледали су око милион слика разбијених стена које је направио НАСА-ин Lunar Reconnaissance Orbiter. У кратеру Рајнер К, који се налази у близини Месечевог вртлога Рајнер Гама, идентификовали су карактеристичну, мање рефлектујућу стену која распршује мање светлости назад ка Сунцу, а њихово истраживање објављено је у часопису Џурнал оф џиофизикал рисрч – Планетс.
„Препознали смо стену са карактеристичним тамним подручјима на само једној слици“, објашњава Руш.
Он и његов тим користили су вештачку интелигенцију да идентификују око 130.000 потенцијално сличних прашњавих громада на основу величине и рефлексије. Иако су мање рефлектујуће стене биле концентрисане у близини магнетне аномалије Рајнер Гама, нису све стене у кратеру Рајнер К имале необичне рефлексије.
Иако су стене можда настале ударом, научници сумњају да су необична рефлектујућа својства вероватније резултат танког слоја прашине који се акумулира на неким стенама. Јединствена својства ове прашине и даље остају нејасна.
Руш и његов тим намеравају да искористе своја открића да истраже процесе који доприносе формирању месечевих вртлога, укључујући подизање прашине услед електростатичких сила или интеракције између соларног ветра и магнетизма на површини Месеца.
Истовремено, НАСА и научници из Лабораторије за примењену физику Џона Хопкинса спремају се да лансирају лунарни лендер 2024. године како би истражили Рајнер Гаму и изблиза проучавали његове магнетне аномалије.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала