- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Представљена књига на енглеском о холокаусту над српским Јеврејима

© WikipediaСтаро сајмиште непосредно пре почетка Другог светског рата. На овом месту страдале су хиљаде Јевреја и Срба.
Старо сајмиште непосредно пре почетка Другог светског рата. На овом месту страдале су хиљаде Јевреја и Срба. - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2024
Пратите нас
Музеј жртава геноцида је данас поводом обележавања предстојећег Међународног дана сећања на жртве Холокауста представио монографију Драгана Цветковића "From Topovske šupe to Sajmište concentration camps: A quantitative analysis of the Holocaust in occupied Serbia“.
Директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић је на представљању књиге подсетио да је Цветковићева студија "Од Топовских шупа до Сајмишта: квантитативна анализа Холокауста у окупираној Србији“ (2020) сада добила прво енглеско издање како би била доступна страним истраживачима.
Научна студија историчара и музејског сарадника Музеја жртава геноцида Цветковића је преведена на енглески језик на предлог стручњака израелског Јад Вашема, а Ристић је додао да је то "посебна похвала".
Он је подсетио да Цветковићева студија "третира судбину Јевреја на окупираној територији Србије у оквиру немачке зоне", током Другог светског рата, и захваљујући њој Србија међу ретким земљама "има своју националну студију о холокаусту".
"Књига је целовита студија, врло детаљна, са пуно података и анализа, и омогућава да причамо о феномену холокауста у немачкој окупационој зони из више углова. Пратимо судбину људи од почетка окупације до окончања холокауста на подручју зоне", рекао је Ристић.
Према његовим речима, Цветковић је приступио на иновативан начин за српску историографију, пошто се не само кроз наратив, него и кроз визуалне садржаје, графиконе и табеле могу пратити резултати истраживања, и стећи целовита слика.
Музејски саветник Музеја жртава геноцида Цветковић је подсетио да је на територији окупиране Србије немачка војна команда "управљала свим сегментима живота и назови владом Милана Недића".
Он је додао да је за провођење холокауста у Србији, нацистичка Немачка била "инспиратор и једини егзекутор у злочину".
"Локална квислиншка управа је имала споредну улогу у делу спровођења програма холокауста. Немци су били једини извршитељи. Егзекуције Јевреја нису вршиле само СС јединице, као углавном у Европи, већ је део спровела и регуларна немачка војска", рекао је Цветковић.
Према његовим речима, значајно је рећи да се холокауст у Србији, нарочито током 1941. године, паралелно спроводио са одмаздама над цивилним становништвом, у којима су највише страдали Срби, и тешко је разлучити кад је холокауст био самосталан процес.
Цветковић је рекао да је 89 посто Јевреја страдало у логорима Старо сајмиште и Топовске шупе, а мањи број у логору на Бањици.
"У Београду је убијено 93 посто свих Јевреја са подручја Србије. По томе је Београд јединствен град у Европи", истакао је Цветковић.
Навевши да се потрудио дати структуру страдалих Јевреја, Цветковић је додао да упркос увреженом мишљењу ту нису сви били богати, већ су се бавили различитим професијама, али јесу припадали образованијем сегменту становништва.
Према његовим речима, Јевреји су чинили 0.35 посто становништва окупиране Србије, али и 11 посто у укупном броју страдалих, "што је енормно страдање".
"Осетио сам да је потребна нова методологија. Ако бих приказао наратив само, може се тумачити овако и онако, али кад имате јасне бројеве у табели и графикон, ту се све јасно види", рекао је аутор.
Цветковић је додао да књига садржи 95 табела и 127 графикона "који показују размере страдања".
Цветковићева монографија други је наслов у оквиру новоуспостављене едиције Музеја жртава геноцида под називом "Ин транслатионе", а њено објављивање омогућили су Министарство културе и Фондација Музеја жртава геноцида.
"From Topovske šupe to Sajmište concentration camps: A quantitative analysis of the Holocaust in occupied Serbia“је капитална научна студија, каже се у рецензији историчара Милана Ристовића.
Монографија расветљава до сада недовољно обрађену тему унутрашње структуре у холокаусту претрпљених губитака јеврејске заједнице са територије окупиране Србије, оценио је Ристовић.
Према његовим речима, Цветковићев рад је посебно усмерен на полну, старосну, образовну и професионалну структуру јеврејских жртава и улогу најмасовнијих губилишта као што су логори на београдском Старом Сајмишту, у Топовским шупама, на Бањици, на Црвени крст у Нишу и други.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала