- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Руски дом поставља споменик Виталију Чуркину у Источном Сарајеву

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаВиталиј Чуркин - стални представник представник Русије у УН
Виталиј Чуркин - стални представник представник Русије у УН - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2024
Пратите нас
Руски дом у Београду саопштио је да ће ове године у Источном Сарајеву поставити споменик некадашњем сталном представнику Русије у Уједињеним нацијама Виталију Чуркину (1952-2017).
О томе је на конференцији за новинаре у среду за руске медије говорио руководилац Росотрудничества Евгеније Примаков који је истакао да Срби у Републици Српској гаје посебно поштовање према Виталију Чуркину.
„Увек на страни српског народа, Чуркин је у Савету безбедности гласао против признања геноцида у Сребреници. То је био став наше државе. Споменик ће бити постављен на захтев српске стране, те ће се у Палама, на месту спомен-плоче наћи споменик“, рекао је Примаков.
Израда споменика поверена је академику Руске академије уметности, вајару Ајдину Зејналову.
Пројекат израде споменика Виталију Чуркину је у процесу реализације, напоменуо је Зејналов, додајући да ће ускоро бити представљен јавности.
„Реализовао сам на десетине пројеката широм света. Мој рад је увек имао подршку Росотрудничества, Министарства спољних послова Русије и администрације председника Владимира Путина“, рекао је Зејналов.
Као неке од најважнијих пројеката издвојио је споменик Фјодору Достојевском у Фиренци (2021.), споменик Никити Толстоју у Вршцу (2022.) и, како је указао, један од најсложенијих пројекта, који је реализован у Црној Гори крајем 2023.
„У питању су два споменика Александру Невском. Ово је био веома изазован задатак с обзиром на то да је Црна Гора чланица НАТО-а. Крајем протекле године у Руском дому је представљен пројекат за постављање споменика руском конзулу Григорију Шчербини у Београду“, навео је Зејналов.
У оквиру конференције за медије, Примаков и руководилац Фондације за подршку научним и образовним активностима „Интер-есе“, академик Руске академије уметности, вајар Зејналов потписали су споразум о сарадњи у циљу промоције руске културе у иностранству, проучавања и очувања културно-историјског наслеђа руске емиграције и сарадње са руском дијаспором.
Новинарима су се такође обратили саветник председника Русије за културу Владимир Толстој и директор Руског дома у Београду Евгеније Баранов, који тренутно бораве на фестивалу Емира Кустурице „Кустендорф”, наводи се у саопштењу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала