- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израелска војска на граници са Газом - Sputnik Србија

УЖИВО У Гази убијено најмање 20, а рањено 150 Палестинаца који су чекали у реду за храну

Пратите нас
Чланак се допуњава
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 111. дан. Жестоке борбе настављене су у Кан Јунису, на југу Појаса Газе. Израелска војска саопштила је да води офанзиву великих размера у том подручју. Поново гађани положаји Хезболаха на југу Либана.
Министар одбране Израела Јоав Галант рекао је да је више од 100 Хамасових оперативаца заробљено од стране израелских трупа у Појасу Газе последњих дана, укључујући неке који су се предали након скривања у тунелима.
У израелском нападу на град Газа у четвртак је убијено 20, а рањено 150 Палестинаца који су чекали у реду за хуманитарну помоћ на кружном току у том граду, саопштило је министарство здравља у Гази које води Хамас.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:42 25.01.2024
21:38 25.01.2024
У израелском нападу на град Газа у четвртак је убијено 20, а рањено 150 Палестинаца који су чекали у реду за хуманитарну помоћ на кружном току у том граду, саопштило је министарство здравља у Гази које води Хамас.
Портпарол министарства здравља Ашраф ал-Кидра рекао је да је у нападу на десетине рањених и да ће број мртвих вероватно бити већи.
Израелска војска каже да испитује ове информације, али већ дуго наглашава да не циља цивиле, преноси Тајмс оф Израел.
20:06 25.01.2024
Званичник Хамаса Осама Хамдан рекао је да ће се та организација придржавати било које наредбе Међународног суда правде о прекиду ватре уколико исто учини и Израел.
Хамас ће ослободити све израелске таоце у Гази ако Израел ослободи све палестинске затворенике, рекао је високи званичник Хамаса Осама Хамдан на конференцији за новинаре у Бејруту, преноси Тајмс оф Израел.
18:50 25.01.2024
Израелска војска је саопштила да је данас гађала још мета Хезболаха у Либану.
Две локације које припадају Хезболаху у Таир Харфа и Аита асх-Схаб гранатиране су тенковима, а локација у Кафр Кили и осматрачница у Блиди погођени су борбеним авионом, наводи ИДФ, преноси Тајмс оф Израел.
Војска каже да је такође артиљеријом гранатирала подручја у Ад-Дахирији.
18:00 25.01.2024
Медији: Бајден укључује директора ЦИА у преговоре између Израела и Хамаса
Амерички председник Џо Бајден планира да пошаље директора ЦИА Вилијема Бернса у Европу где би требало да помогне у постизању договора између Хамаса и Израела, објавио је Вашингтон пост, позивајући се на неименоване изворе.
Према писању листа, Бернс ће наредних дана отпутовати у Европу на разговоре са шефовима израелске и египатске обавештајне службе Дејвидом Барнеом и Абасом Камелом и премијером Катара Мохамедом бин Абдулрахманом бин Џасимом ел Танијем.
Египат и Катар били су кључни посредници у преговорима између Израела и Хамаса. Две земље су помогле да се успостави хуманитарна пауза у борбама током новембра када је ослобођено део талаца које Хамас држи у Гази, док су израелске власти заузврат, пустиле Палестинце затворене у затворима у Израелу.
17:47 25.01.2024
ИДФ заробила преко 100 Хамасових оперативаца у последња два дана
Министар одбране Израела Јоав Галант рекао је да је више од 100 Хамасових оперативаца заробљено од стране израелских трупа у Појасу Газе последњих дана, укључујући неке који су се предали након скривања у тунелима.
„Хамас се урушава у сопствене тунеле. Свако место за које су мислили да ће бити замка за војнике ИДФ-а постаје подручје где смо их погодили“, рекао је Галант војницима елитне јединице борбеног инжењеринга Јахалом, преноси Тајмс оф Израел.
Галант каже да Хамас има "на стотине жртава под земљом" као резултат Јахаломових акција.
16:28 25.01.2024
Блинкен поново тражи од Израела да заштити цивиле након напада на склониште УН
Амерички државни секретар Eнтони Блинкен поново је позваo Израел да заштити цивиле након смртоносног удара на склониште УН у Гази.
САД су осудиле напад, али су избегле да припишу кривицу било којој страни, док је Израел рекао да испитује ствар и проверава да ли су га изазвале његове копнене трупе или залутала ракета Хамаса.
Две тенковске гранате погодиле су у среду склониште УН у главном јужном граду Газе Кан Јунису, убивши 12 људи, навеле су Уједињене нације.
Током посете Анголи, Блинкен је рекао новинарима да је склониште УН „од суштинског значаја и да се мора заштитити“, преноси Тајмс оф Израел.
15:25 25.01.2024
Израел очекује да ће МСП одбацити "лажне" оптужбе за геноцид
Портпарол израелске владе Ејлон Леви рекао је данас да верује да ће Међународни суд правде (ИЦЈ) одбацити оптужбе Јужне Африке да рат у Гази представља геноцид над Палестинцима.
"Очекујемо да ће Међународни суд правде одбацити ове неосноване и лажне оптужбе“, рекао је Леви на брифингу, преноси Тајмс оф Израел.
Суд би требало да се састане сутра како би саопштио да ли ће одобрити хитне мере против Израела због његовог рата против Хамаса.
14:45 25.01.2024
Израелска војска саопштила је да је извела серију удара на положаје Хезболаха на југу Либана.
Претходно је Хезболах из Либана лансирао два дрона са експлозивом на северни део Израела, а приликом удара нико није повређен.
10:52 25.01.2024
Кина никада није слала оружје или опрему за сукоб у Гази, изјавио је портпарол кинеског министарства одбране.
„Кина је одувек имала разборит и одговоран став када је реч о извозу оружја", рекао је портпарол министарства Ву Ћијан на конференцији за новинаре у Пекингу, пренео је Ројтерс.
Он је тако прокоментарисао наводе израелске војске да су борци Хамаса наводно користили велике количине кинеског оружја у Појасу Газе.
10:37 25.01.2024
Најмање 50 Палестинаца је убијено у Кан Јунису у протекла 24 сата, изјавио је за Ројтерс Ашраф ел Кидра, портпарол Министарства здравља у Гази.
09:31 25.01.2024
Израелска војска саопштила је да се настављају борбе у Кан Јунису, другом по величини граду у Појасу Газе и да је убијено десетине оперативаца Хамаса.
08:53 25.01.2024
Израелци срушили скоро 40 одсто зграда унутар тампон зоне коју планирају у Гази
Израелска војска је срушила скоро 40 одсто зграда у Појасу Газе које се налазе на километар од границе са Израелом, показала је студија Хебрејског универзитета коју је пренео "Вол стрит џорнал".
Како наводи "Тајмс оф Израел", чини се да је то рушење део плана Израела да створи тампон зону километар ширине унутар Појаса Газе.
У близини Кан Јуниса, на југу Појаса Газе, где је зона поред границе најгушће насељена, уништено је око 67 одсто зграда, показала је студија професора Адија Бен Нуна, заснована на анализи сателитских снимака.
Садашњи и бивши израелски званичници кажу за "Вол стрит џорнал" да би неке израђене структуре унутар планиране зоне, која ће варирати по ширини у зависности од различитих фактора, могле бити остављене на месту.
07:33 25.01.2024
Катар запрепашћен изјавама израелског премијера о посредничкој улози Дохе
Катар је саопштио да је "запрепаћен" наводним примедбама израелског премијера Бењамина Нетанијахуа о посредничкој улози званичне Дохе у рату у Гази.
У снимку који је процурио у јавност израелски премијер Нетањаху је Катар назвао "проблематичном земљом", пренео је Ројтерс.
"Нисте ме видели да се захваљујем Катару, јесте ли приметили то? Зашто? Јер Катар, за мене, у суштини није различит од УН, од Црвеног крста, већ је на известан начин још проблематичнији. Међутим, спреман сам да користим било које посреднике који ми могу помоћи да таоце вратим кући", рекао је Нетанијаху током састанка са породицама талаца.
Тај снимак емитован је у уторак на вестима израелске телевизије Канал 12.
"Згрожени смо наводним примедбама које нам приписује израелски премијер у разним медијским извештајима о посредничкој улози Катара. Ако се утврди да су његове примедбе тачне, то значи да премијер Израела жели да омета и поткопава процес посредовања у интересу своје сопствене политичке каријере, уместо да му приоритет буде спасавању невиних живота, укључујући и израелске таоце", изјавио је портпарол катарског министарства спољних послова, Мајед Ал Ансари.
07:33 25.01.2024
Блумберг: Хамас добија до 12 милиона долара месечно од добротворних организација
Палестинска милитантна група Хамас добија 8-12 милиона долара месечно од организација које наводно прикупљају хуманитарну помоћ за Газу, преноси Блумберг, позивајући се на неколико неименованих званичника у израелском Националном бироу за борбу против тероризма, као и на неименованог високог америчког званичника.
Израел и САД верују да организације које наводно прикупљају средства за цивиле у Гази заправо усмеравају милионе долара Хамасу.
Званичници процењују да Хамас добија 8-12 милиона долара месечно, првенствено преко таквих група за помоћ, што му омогућава да избегне међународне санкције, у чему има вишегодишње искуство.
Вашингтон је одлучан да стави тачку на овај феномен, наводи амерички званичник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала