- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Бела кућа оставила земљу потпуно рањивом“! Више од 20 гувернера устало против Бајдена

© AP Photo / Eric GayЧланови републиканске партије из Конгреса на граници са Мексиком
Чланови републиканске партије из Конгреса на граници са Мексиком - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2024
Пратите нас
Велика група републиканских гувернера издала је заједничку изјаву у којој изражава „солидарност“ са гувернером Тексаса Грегом Аботом и његовом појачаном граничном заштитом, оптужујући Белу кућу да је оставила земљу „потпуно рањивом“ усред прилива илегалних миграната.
Отворено писмо које је објављено у четвртак потписало је 25 гувернера широм земље, осим гувернера Вермонта Фила Скота, јединог републиканца који је изоставио свој потпис на писму.
Гувернери су били веома критични према председнику Џоу Бајдену, за кога су рекли да је „напао и тужио Тексас због појачања заштите америчких грађана од историјских нивоа илегалних имиграната, смртоносних дрога попут фентанила и терориста који улазе у нашу земљу“, преноси РТ.
„Солидарни смо са нашим колегом гувернером Грегом Аботом и државом Тексас у коришћењу сваког алата и стратегије, укључујући ограде од бодљикаве жице, да осигурамо границу“, наводи се у писму.
„Радимо то делимично зато што Бајденова администрација одбија да спроведе законе о имиграцији који су већ на снази и незаконито дозвољава масовни условни отпуст миграната који су илегално ушли у нашу земљу широм Америке“.
Врховни суд САД је 22. јануара одлучио да дозволи агентима америчке граничне патроле да уклоне ограду од жице коју су званичници америчке државе Тексас поставили дуж дела границе са Мексиком ради спречавања илегалних прелазака границе.
Судије Врховног суда су том одлуком уважиле захтев администрације америчког председника Џозефа Бајдена да се паузира спровођење пресуде нижег суда која је привремено блокирала федералне агенте да ометају ограђивање док траје парница у вези са тим питањем, пренео је Ројтерс.
Тексасом управљају републиканци, а гувернер те државе Грег Абот рекао је овог месеца, након што је почело постављање граничне ограде од жице, да Тексас има законска овлашћења да контролише улазак и излазак из те државе.
Бајден је, међутим, затражио брзу интервенцију Врховног суда поводом тог питања.
Владини адвокати навели су у судском поднеску да Тексас не може да контролише приступ граничне патроле јер је државна граница са Мексиком дуж реке Рио Гранде међународна граница под јурисдикцијом федералних власти.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала