- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Крај историјске мисије: НАСА се опростила од свемирске летелице „Инџенуити“

© Tanjug / АР/NASAЛет хеликоптера "Инџенуити" на Марсу
Лет хеликоптера Инџенуити на Марсу - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2024
Пратите нас
Након револуционарних летова и дуготрајне успешне мисије на Марсу, НАСА се опростила од своје свемирске летелице „Инџенуити“.
НАСА се опростила од свог пионирског минијатурног роботског хеликоптера „Инџенуити“, који је завршио своју мисију на Марсу.
Mорам да објавим да је „Инџенуити“ завршио свој последњи лет на Марс, рекао је администратор НАСА-е Бил Нелсон у видео-поруци објављеној на друштвеним мрежама.
„Инџенуити“ се суочио са „хитним слетањем" током претпоследњег лета и изгубио је контакт са ровером Perseverance током свог коначног спуштања 18. јануара. Иако је успостављен контакт следећег дана, слике су откриле оштећење једне од лопатица ротора од карбонских влакана, вероватно услед удара о површину Марса.
Истражујемо могућност да је сечиво ударило о тло, рекао је Нелсон. Perseverance је, носећи „Инџенуити“, слетео је на Марс у фебруару 2021, започевши оно што је првобитно планирано као 30-дневна мисија. Међутим, мисија се развила у скоро трогодишњи научни подухват, који је укључивао 72 лета, покривајући растојање 14 пута веће од првобитно планираног.
„Инџенуити“, свемирска летелица на соларни погон тешка мање од два килограма која подсећа на кутију са четири ноге и два ротора, извршила је свој први револуционарни лет у априлу 2021. године, лебдећи око један метар изнад површине Марса пуних 39 секунди. НАСА је упоредила овај подвиг са историјским летом браће Рајт на Земљу 1903. године.
Успех „Инџенуити“-ја довео је до значајније улоге, помажући роверу Perseverance извиђањем локација помоћу његове уграђене камере. Хеликоптер је издржао скоро 1.000 марсовских дана, преживевши оштре зимске услове. Инжењери ће спровести завршне тестове „Инџенуити“-ја и преузети преостале слике, док је Perseveranceпредалеко да би ухватио последње почивалиште ове летелице, преноси Ројтерс.
Достигнућа летелице „Инџенуити“, укључујући њен историјски лет и продужену мисију, поставила су основ за будућа ваздушна истраживања Марса и других небеских тела у Сунчевом систему.
Погледајте и:
Ровер и хеликоптер НАСА на Марсу - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Нешто омета сигнал: Блокиран контакт ровера и хеликоптера на Марсу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала