- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ огорчен: Ни речи осуде са Запада због обарања Ил-76

© Sputnik / Investigative Committee of Russia / Уђи у базу фотографијаОбломки военно-транспортного самолета Ил-76 в Белгородской области
Обломки военно-транспортного самолета Ил-76 в Белгородской области - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2024
Пратите нас
Кремљ није задовољан резултатима седнице Савета безбедности УН о ситуацији са обореним руским авионом Ил-76 јер Запад на крају није осудио тај страшни терористички напад Кијева, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Стручњаци су у међувремену почели да дешифрују податке црне кутије летелице.

„Западне земље још нису одлучно осудиле овај ужасни терористички чин, страшно уништавање авиона који је превозио људе. Што се нас тиче, тамо су, пре свега, били наши пилоти и људи из пратње, односно, погинули су Руси. Али погинуо је и велики број украјинских заробљеника. Нисмо чули ни речи осуде“, рекао је Песков, коментаришући јучерашњу седницу СБ УН о обарању Ил-76.

Он је напоменуо да се догодила невиђена трагедија и да то захтева одговарајућу оцену светске заједнице. Песков је подсетио да ово није први пут да Кијев убија сопствене грађане.
„Почели су доследно то да раде од 2014. године. Кијев је тада почео да уништава своје становништво. Ово је наставак тих акција“, оценио је портпарол Кремља.
Упитан да ли Русија намерава да Савету безбедности УН изнесе доказе о умешаности Украјине у пад авиона, Песков је подсетио да је тренутно истрага у току.
„Одлуке ће бити донете након што истражитељи добију све потребне информације“, прецизирао је представник руског председника.
У међувремену је саопштено да су стручњаци научно-истраживачког института почели да анализирају информације из црних кутија авиона Ил-76.
„У току је прелиминарно дешифровање црних кутија ради припреме техничког извештаја“, рекао је представник хитних служби за Спутњик.
Раније је саопштено да је техничко стање црних кутија добро и да су погодне за дешифровање.

Обарање војног авиона Ил-76

Оружане снаге Украјине обориле су у среду изнад територије Белгородске области руски војно-транспортни авион Ил-76 који је превозио украјинске заробљенике на размену. У авиону су се налазиле 74 особе, од којих 65 украјинских војника и сви су погинули. Истражни комитет Русије саопштио је да први резултати истраге пада авиона Ил-76 у Белгородској области указују на то да је летелица гађана противваздушном ракетом са територије Украјине.
Како је саопштило руско Министарство одбране, Кијев је врло добро знао о предстојећем транспорту заробљеника на размену, који је требало да се обави касније у среду.
Погледајте још:
Место пада војног авиона Ил-76  у Белгородској области Русије - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2024
РУСИЈА
Русија у УН: Обарање Ил-76 ─ намерни и смишљени злочин Кијева
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала