- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Потврђена оптужница за злочине над ратним заробљеницима у Босанској Крупи

© tuzilastvobih.gov.baЗграда Тужилаштва БиХ
Зграда Тужилаштва БиХ - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2024
Пратите нас
Суд БиХ потврдио је оптужницу против Нермина Порића која га терети за ратни злочин против ратних заробљеника, припадника Војске Републике Српске на подручју Босанске Крупе 1995. године.
Оптужница Тужилаштва БиХ терети Порића да је, у својству командира вода Војне полиције 511. Славне брдске бригаде такозване Армије БиХ у лето 1995. године лично пуцао у неке припаднике Војске Републике Српске који су претходно били заробљени у рејону Кобиљњака, Ћојлука и Осмача, објављено је на сајту ове правосудне институције, пренела је Срна.
Неки заробљеници су, према оптужници, убијени непосредно након заробљавања, док су други држани у војном притвору наведене бригаде у месту Пишталине, где су их тукли.
У оптужници се наводи да су заробљеници изведени и убијени на три локације на подручју Босанске Крупе, Перна Падеж, Перна ВЕК (војна економија) и испред војног притвора.
Порићу се на терет ставља и да је знао или могао знати да се њему подређени припадници спремају да почине убиства, а није предузео неопходне и разумне мере да их спречи, нити је након убистава покренуо поступак испитивања одговорности и кажњавања подређених припадника који су у њима учествовали.
Из Тужилаштва БиХ раније је саопштено да је осумњичени стално настањен у Аустрији, те да ће се предузети активности за његово изручење и суђење у БиХ.
Према Тужилаштву, осим држављанства БиХ Порић поседује и држављанство Словеније.
Тужилаштво је у августу 2023. године подигло оптужницу против Неџада Ћехића званог Ћеха, некадашњег припадника Војне полиције 511. славне брдске бригаде такозване Армије БиХ, због учешћа у одвођењу ратних заробљеника и њиховим убиствима на подручју Босанске Крупе 1995. године.
Ћехић, који је оптужен за злочин против ратних заробљеника, био је недоступан правосудним институцијама док није у јуну 2023. године изручен из Аустрије.
После је спојен с предметом у коме се у Суду БиХ суди некадашњим припадницима тзв. Армије БиХ Сенаду Бужимкићу, Ризаху Фајићу, Алмиру Сефићу, Ермину Кадићу, Амиру Патковићу, Ирфи Велагићу и Суаду Несимовићу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала