- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Скинута ознака тајности: Јељцин нудио Клинтону да се у случају ширења НАТО Русија прва придружи

© Sputnik / Владимир Родионов / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Борис Јељцин и председник САД Бил Клинтон током састанка у Великој Британији 1989.
Председник Русије Борис Јељцин и председник САД Бил Клинтон током састанка у Великој Британији 1989. - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2024
Пратите нас
Бивши председник Русије Борис Јељцин на састанку са америчким колегом Билом Клинтоном 1994. године залагао се за то да се Русија прва придружи НАТО у случају ширења Алијансе, показује транскрипт разговора који је објавио Архив националне безбедности САД.
Реч је о разговору двојице лидера који је вођен у резиденцији у Ново-Огарјеву 14. јануара 1994. године.
„Треба формирати неку врсту картела који ће укључивати САД, Русију и европске земље и који ће допринети јачању међународне безбедности“, рекао је тада Јељцин, објављено је у документима.
Према његовој замисли, пример Москве требало је да прате „друге земље из Централне и Источне Европе“.
Међутим, како следи из транскрипта разговора, Клинтон је „веома уздржано“ одговорио на предлог руског лидера. Спомињао је „величину Русије, али не и идеју стварања заједнице земаља коју је предложио Јељцин или чланство државе у НАТО“.
Поред тога, амерички председник је говорио руском колеги о „јединственој могућности“ која ће се отворити за обе земље ако односи између њих наставе да се развијају у зацртаном правцу.
„Могли бисмо да гарантујемо Европи век мира, па чак и више од тога“, рекао је тада Клинтон.
У документима са којих је скинута ознака тајности такође се наводи да су људи из окружења Клинтона сматрали Јељцина „најважнијим колегом“.
На пример, директор одељења за планирање политике Стејт департмента Ентони Лејк у меморандуму из децембра 1993. године уочи Клинтонове посете Москви упозоравао је на предстојећу „борбу око низа тешких питања и изазова за односе“, а Јељцина је назвао „можда и најважнијим страним колегом“.

Шта је Кравчук говорио?

Бивши председник Украјине Леонид Кравчук на састанку са колегама из Русије и САД Борисом Јељцином и Билом Клинтоном у јануару 1994. године признао је да не постоји алтернатива нуклеарном разоружавању, показују декласификовани документи.
Такође је захвалио Русији и САД што разумеју проблем Украјине. Амерички лидер је са своје стране обећао да ће сарађивати са Русијом и Украјином ради међусобне стабилности.
НАТО се проширио 1999. године када су му се придружиле Пољска, Чешка и Мађарска.
Архив за националну безбедност САД основали су новинари и научници 1985. године. Документи са којих је скинута ознака тајности садрже меморандуме високих званичника Стејт департмента за саветнике председника САД, извештаје амбасаде САД упућене спољнополитичком ресору о контактима Клинтона и Јељцина у јануару 1994. године и извештаје о припремама за њих.
Погледајте још:
Михаил Горбачов - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2022
РУСИЈА
Мислио је да може да реши заувек односе с Американцима: Заблуде скупо коштале Горбачова /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала