Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Столтенберг: Балкан од стратешког значаја за НАТО, процењујемо потребу за прилагођавањем присуства

© Sputnik / Лола ЂорђевићЈенс Столтенберг
Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2024
Пратите нас
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да је дијалог Београда и Приштине, који се води уз посредство ЕУ, једини начин за напредак у постизању трајног решења и поручио да је НАТО посвећен томе да осигура да КФОР настави да испуњава свој мандат у оквиру УН-а.
Столтенберг је рекао да НАТО мора да буде у стању да осигура да испуњава свој мандат у оквиру УН како би се обезбедила стабилност и слобода кретања за све заједнице на КиМ и поручио да НАТО стално процењује да ли постоји било каква потреба за даљим прилагођавањем његовог присуства.
Генерални секретар НАТО је на заједничкој конференцији за новинаре са црногорским премијером Милојком Спајићем, са којим је разговарао у седишту Алијансе, истакао да је Западни Балкан од великог значаја за НАТО и да су мир и стабилност у региону важни за НАТО.

„Зато смо били веома забринути када смо током прошле године видели пораст насиља и тензија, уз неке веома озбиљне инциденте, нарочито на Косову, а то је довело до одлуке наших војних команданата да појачају мировну мисију Кфора на Косову са додатних 1.000 војника“, нагласио је Столтенберг.

Он је рекао да је Западни Балкан од стратешког значаја за НАТО и оценио да Црна Гора има важну улогу у региону.
Столтенберг је поздравио „снажну посвећеност“ црногорског премијера реформама и путу Црне Горе ка евроатлантским интеграцијама.
„То је још важније јер је стабилност у ширем региону остаје крхка“, рекао је Столтенберг.
Столтенберг је осудио прошлогодишње насиље на Косову и Метохији као неприхватљиво и подсетио да је НАТО брзо реаговао, распоредивши 1.000 додатних војника и тешко наоружање.
„Ми смо посвећени осигуравању да КФОР настави да испуњава свој УН мандат“, поручио је Столтенберг.
Столтенберг је најавио да ће амбасадори НАТО, и то свих 31, посетити Сарајево наредне недеље, и поручио да је реч о демонстрацији „снажне подршке суверенитету и територијалном интегритету Босне и Херцеговине“.
„Сви политички лидери морају да раде на очувању јединства. Ово је кључно за стабилност земље и региона“, рекао је Столтенберг.
Он је додао да све странке у БиХ треба да се уздрже од запаљиве реторике.
„Морају да се поштују територијални интегритет и међународно признате границе БиХ“, рекао је Столтенберг.
Столтенберг је рекао да је Црна Гора веома цењен НАТО савезник и указао да је распоредила снаге у борбене групе у Бугарској и Летонији, као и да је допринела „изградњи ефикаснијих и инклузивнијих снага безбедности“ у оквиру мисије обуке НАТО-а у Ираку.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала