Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучевић: Србија од Мађарске купује оклопна возила, Мађарима продаје муницију

© Tanjug / MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJEМилош Вучевић у Будимпешти.
Милош Вучевић у Будимпешти. - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2024
Пратите нас
Министар одбране Милош Вучевић изјавио је, после састанка са мађарским колегом у Будимпешти, да ће Србија купити од Мађарске оклопна возила, као и да је са друге стране договорено да се мађарској страни прода српска муниција.
„Данас смо конкретизовали сарадњу у области одбране, пре свега у погледу куповине наоружавања и војне опреме и са једне и са друге стране. Србија од Мађарске купује оклопно-механизована возила, оно што је неопходно за наше тзв. лаке јединице, оно што је уклопиво у наше постојеће системе и што Србија може да модернизује, што је врло корисно за питање безбедности и сигурности наше државе“, рекао је Вучевић.
Он је истакао да Србија и Мађарска настављају стратешку сарадњу и додао да је то договор председника Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана.
© Tanjug / MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJEМилош Вучевић са министром одбране Мађарске Криштофом Шалајем Бобровничским у Будимпешти.
Милош Вучевић са министром одбране Мађарске Криштофом Шалајем Бобровничским у Будимпешти. - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2024
Милош Вучевић са министром одбране Мађарске Криштофом Шалајем Бобровничским у Будимпешти.
Вучевић је навео и да је Србија из Мађарске набавила нешто „веома корисно и за ратно ваздухопловство и противваздухопловну одбрану“ и додао да је са Мађарима разговарао о даљој сарадњи у области производње и осавремењивања радарских система и других система противваздухопловне опреме.
„Српска страна ће по захтеву мађарске стране продати муницијашки програм. То је веома добро, тиче се наменске индустрије наше државе и веома је тражено на тржиштима и то не само оних класичних калибра, већ и оних најсавременијих производа који се тичу производње муниције, коју Србија данас може производити“, рекао је Вучевић.
Он је навео и да су разговарали и о актуелној геополитичкој ситуацији у свету и региону и додао да је Србија изразила мађарским партнерима забринутост за ситуацију на Косову и Метохији.
„Пре свега због даљег кршења резолуције 1244, војно-техничког споразума из Куманова, у смислу наоружавања и формирања онога што зову ‘косовске безбедносне снаге’, односно њихове идеје да формирају тзв. ‘Војску Косова’, што представља директну опасност и претњу за безбедност наше државе“, рекао је Вучевић.
Он је навео да је Србија захвалила мађарском народу и држави на учешћу њихових припадника у јединицама Кфора и на очувању српског народа на Косову и Метохији и додао да су пожелели срећу новом команданту међународних трупа у Босни и Херцеговини, који долази из Мађарске.
Вучевић је истакао да је Србија као гарант Дејтонског споразума, заинтересована за очување мира и стабилности у Босни и Херцеговини, као и у целом региону.
Он је навео и да су Србија и Мађарска данас формирали комитет за војно-техничку сарадњу, који ће имати састанке два пута годишње, где ће се конкретизовати даљи кораци у сарадњи.
„Ово није био протоколарни састанак, из неке формалности, него нешто што доноси конкретне резултате, али ја сам најсрећнији што ће Војска Србије бити још опремљенија и тиме Србија још безбеднија“, закључио је Вучевић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала