- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка предложила Грчкој финансијску помоћ у замену за наоружање Украјини

© Tanjug / JADRANKA ILIĆНаоружање
Наоружање - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2024
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен предложио је Грчкој да преда или прода Украјини наоружање, а Америка ће у замену изучити могућности да Атини да додатну помоћ у износу од 200 милиона долара.
Предлог се налази у писму Блинкена грчком премијеру Кириакосу Мицотакису, а текст писма је објавила прес служба премијера.
Блинкеј је обавестио Мицотакиса да је Стејт департмент донео одлуку да одобри могућу продају авиона Ф-35 грчкој Влади и наоружања за око 8,6 милијарди долара.
„Ми смо, као и раније, заинтересовани за одбрамбени потенцијал који Грчка може да преда или прода Украјини. Ако је то у интересу Украјине и пре него што америчка Влада процени њихово стање, можемо истражити могућност издвајања додатних средстава из страног војног финансирања у износу до 200 милиона долара за Грчку“, наводи се у писму.
Блинкен је обећао да ће размотрити захтев Грчке која је тражила авионе за пуњење горива КС-135.
Министарство иностраних послова Русије је раније саопштило да испоруке авиона Ф-16 Кијеву неће утицати на ток специјалне војне операције. Русија је послала протестну ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је истакао да ће сваки терет који садржи наоружање за Украјину постати легитимна мета за Русију.
Погледајте и:
Кијев - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2024
Специјална операција у Украјини
Вашингтон: Немамо магични ћуп са новцем за Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала