- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Ново истраживање показало шта више стимулише мозак — писање руком или куцање на тастатури

© Sputnik / Лола ЂорђевићПисање белешки
Писање белешки  - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2024
Пратите нас
Дигитални уређаји убрзано потискују свеске и оловке, па се у многим школама и на универзитетима широм света белешке све мање хватају руком. Коришћење тастатуре се препоручује јер је често брже него писање руком. Међутим, ново истраживање је показало да писање руком значајно побољшава памћење.
Како би утврдили да ли писање руком или на тастатури доводи до веће повезаности са мозгом, норвешки научници истраживали су нервне мреже укључене у оба ова начина писања, пише Medicalxpress“.
„Показали смо да су, када се пише руком, мождане везе много сложеније него када се куца на тастатури. Та повезаност у мозгу је кључна за памћење и стварање нових информација, а самим тим и за учење“, указала је проф. Одри ван дер Мер са норвешког Универзитету за науку и технологију и коаутор студије објављене у „Frontiers in Psychology“.
Научници су скупили ЕЕГ податке 36 студената који су записивали или куцали речи које су им се појављивале на екрану. Када су писали, користили су дигиталну оловку на екрану осетљивом на додир, а када су куцали користили су један прст да куцају на тастатури.
Повезаност различитих делова мозга повећавала се када се писало руком, али не и када се куцало. Када се слова пишу руком укључују се и друга чула што утиче на мождану активност, указали су научници.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала