Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Патријарх Порфирије: Сви смо ми духовна деца Светог Саве

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије у Храму Светог Саве
Патријарх Порфирије у Храму Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2024
Пратите нас
Поглавар Српске православне цркве патријарх Порфирије изјавио је данас, богослужећи на Савиндан у храму Светог Саве на Врачару, да је основна одлика светосавља вера у Христа, саопштила је Српска православна црква.
Данас, када цело Српство слави славу, хиљаде и хиљаде светосаваца, и старо и младо, слило се у своје древне светиње и храмове широм отаџбине и расејања да прослави господа нашег Исуса Христа и заједно са Њим Његовог великог угодинка – Светог Саву, првог архиепископа српског, истиче се у саопштењу.
Том приликом, патријарх је честитао празник Светог Саве, празник онога који је, како се наводи, одредио крајњи циљ и домет пута којим идемо, подсетивши да смо сви духовна деца Светог Саве, нашег духовног оца и пастира.

"Сав окупан у Христу, сав погружен у Христу, Сава је једанпут за свагда одредио православни пут као пут нашег народа, као пут који води у живот вечни. Стога већ осам векова сви православни Срби, од најмањег узраста до најстаријих глава, од најобичнијег једноставног човека до краљевских круна, сви на данашњи дан узносе молитве Светом оцу Сави", рекао је Порфирије, наводи се у саопштењу.

Патријарх је додао да је Свети Сава име и презиме српског рода, да је и данас магнет који окупља Србе око свога имена.
"Да ли је то због тога што је био велики градитељ – јер заиста јесте био због тога што је зидао светиње, цркве, храмове велелепне у земљи у којој је живео његов и наш народ? Или због тога што је градио мостове и са Истоком и са Западом, што је успостављао односе са Римом, али и са исламским светом? Или може бити због много тога што је успоставио законодавство у нашем народу; или што је градио школе, болнице и путеве", истакао је Порфирије.
Како је оценио, он се славиа зато што га је Бог учинио светим, јер је Бог благодаћу својом засијао кроз њега и у њему. Патријарх је рекао да је све што је Свети Сава радио и градио имало печат вечности, баш због тога што је био човек вере и човек молитве.
"Светост је, браћо и сестре, у његово време, поред свега осталог што је потребно, била најпотребнија. Како је било онда, тако је и данас. Сваки Савиндан заправо је рендген на коме се види ко смо, шта смо и да ли смо на путу Светог Саве, на путу Христовом", изјавио је Порфирије.
Патријарх је истакао и да је основна одлика светосавља вера у Христа, јер вером је Свети Сава чинио све што је чинио.
"Свети Сава је измирио своју браћу, јер је знао да ако постоје сукоби међу браћом онда нема мира ни за једног, онда свако појединачно постаје лак плен за евентуалне ловце на људске душе, постаје плен којима се хране други. То би рекао сигурно Свети Сава данас држећи смотру међу нама: Браћо, измирите се! Праштајте једни другима! Слушајте једни друге! Имајте поверења једни у друге", закључио је Порфирије, позвавши све окупљене да свакодневно имају Светог Саву као сапутника, подсетник и молитвеника пред Богом.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала