- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Вучић: Србија је као и у време Светог Саве изабрала слободу, а не подаништво /видео/

© Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас на Светосавској академији у Скопљу да је као и у време Светог Саве и данас пред Србијом избор - слобода или сизеренство, независност или подаништво и поручио да је Србија изабрала слободу и независност.
Вучић је истакао да се Свети Сава с правом зове оцем цркве и школе и да је јасно захваљујући и његовим лекцијама да су мир и јединство основни услови опстанка и развоја Србије.
„Прича о Светом Сави стаје у једну реч - избор, од првог Растковог до последњег Савиног да и држави и цркви обезбеди праве наследнике и повуче се. И када се погледа историја и данас наш пут зависи од избора, од тога хоћемо ли као народ изабрати слободу или нечије сизеренство или власт над нама, независност или вазалство, суверенитет или подаништво. Наша земља није у једноставној и лакој ситуацији“, рекао је Вучић.
Али без обзира на тежину изазова, наша држава је изабрала пут слободе, суверенитета и независности, истакао је Вучић на академији, којој су присуствовали и председник Северне Македоније Стево Пендаровски и доскорашњи премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и председник Демократске партије Срба у Северној Македонији Иван Стоилковић.
„Да, налазимо се на европском путу, али Србија је једина војно неутрална земља која ту своју војну неутралност чува љубоморно и никада неће дозволити било коме другом да њену слободу и њено небо и земљу чува“, нагласио је Вучић, након чега је добио аплауз присустних.
Исткао је да није лако бити и остати на европском путу, а не одрећи се својих традиционалних пријатеља.
„Не окренути им леђа у тешким тренуцима и истовремено не припадати хору свих оних који су се хајци на њих већ придружили. Такође, попут Саве бирамо начине на које остварујемо своје циљеве и јасно нам је захваљујући његовим лекцијама да су мир и јединство основни услови и нашег опстанака и нашег развоја“, истакао је Вучић.
Вучић је рекао да Срби немају ближег народа од Македонаца и да једино што би Србија волела је да са Северном Македонијом гради још боље односе.
„Ја сам председник Србије, али не плашим се да кажем да су нама Македонци најближи народ. Ми ближег народа од Македонаца немамо. Као што видите, ја нескривено јасно пред целокупном српском и македонском јавношћу кажем. Ми ништа не тражимо од Северне Македоније. Ми немамо никакве услове ни за шта. Ништа не очекујемо. Једино што бисмо волели то је да градимо још боље и ближе односе“, рекао је он.
Вучић је казао да Србија од Северне Македоније не тражи никакве промене у Уставу и да сматра да је то унутрашња ствар.
„Годинама се питам како је то Свети Сава успео да буде Доситеј пре Доситеја, Слободан Јовановић пре Слободана Јовановића, Црњански пре Црњанског, Варнава пре Варнаве, Павле пре Павла. Како то да је он и данас наш највећи просветитељ, наш најзначајнији правнички ум, наш велики песник и највећи духовник“, рекао је Вучић.
Додао је да је до скора био без одговора на то питање.
„А онда, као откровење, захваљујући Доментијану, видео сам мапу путева коју је Сава походио, видео сам топониме читавог тада познатог света и места до којих је ретко који модерни Србин успео да добаци, видео сам невероватну жељу за учењем, видео сам најтемељнију особу коју је Српкиња родила, видео сам и разумео да је управо Сава утемељио научну мисао око нас и то пре осам векова“, истакао је Вучић.
Он је нагласио да је једини непревазиђени валидан закон код Срба „Законоправило“ или „Номоканон“.
„Та наша Крмчија (један од назива) коју нам је Сава написао, е управо њом ми данас крстаримо мутним морима духовних и животних изазова и надам се, не чинимо грешке“, истакао је председник Србије.
Вучић је додао да Свети Сава представља ренесансни ум пре појаве ренесансе, и оценио да је он први и до сада највештији српски дипломата, први озбиљан писац, творац њене историје и њен хроничар, просветитељ, први законописац. Рекао је да као спомен на величину Србије и њене културе Србија носи његов лик високо на својим барјацима, указујући на које моралне вертикале тежи.
У Македонском народном позоришту вечерас је одржана свечана академија поводом обележавања националног празника Срба у Северној Македонији, Дана Светог Саве, којој је Вучић први пут присуствоаао.
У културно-уметничком прогаму наступили су Бранка Зечевић са оркестром, најбоља српска фрулашица Неда Николић, македонски кларинетиста Благојче Трајковски, глумац Александар Лазић, Марко Качаревић са својим појачким саставом „Србски православни појци“, група „Искон“ и ансамбл „Коло“.
У Северној Македонији 27. јануар је од 2007. године национални празник Срба, а централна свечаност се сваке године одржава у Скопљу.
Ове године установљен је и програм „Светосавска недеља“ током које се реализује низ активности у вези са четири светосавске академије у четири града, Куманову, Скопљу, Тетову и Битољу.
Манифестација Дани Светог Саве у Северној Македонији почела је 25. јануара и траје до 4. фебруара, а завршни скуп је у Битољу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала