- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија ће све да учини да искорени нацизам; Блокада Лењинграда без преседана по суровости

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Уђи у базу фотографијаПутин и Лукашенко, 80. година од блокаде Лењинграда
Путин и Лукашенко, 80. година од блокаде Лењинграда - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2024
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је блокада Лењинграда, која је окончана на данашањни дан пре тачно 80 година, била без преседана по суровости. Како је рекао, Русија ће учинити све да искорени нацизам.

"Трагедија становника Лењинграда током блокаде и затвореника нацистичких концентрационих логора остаће као сведочанство о монструозној суштини нацизма", рекао је руски председник на церемонији откривања споменика у знак сећања на грађане Совјетског Савеза који су били жртве нацистичког геноцида.

Он је дода да злочини Хитлерових сарадника не могу да застаре, они нису почињени на бојном пољу, већ је то била одмазда.
"Нацисти се током великог отаџбинског рата нису борили против режима или идеологије, њихов циљ били су ресурси и богатства СССР", поручио је Путин.
Он је истакао да ће Русија све учинити како би зауставила и коначно искоренила нацизам, као и да су следбеници нацистичких џелата, како год се данас они звали, осуђени су на пропаст.
"И ништа не може зауставити жељу милиона људи не само у нашој земљи, већ и широм планете за истинском слободом, правдом, миром и сигурношћу“, рекао је Путин.
Неке земље директно користе методе хитлероваца, а Украјина прибегава терору, варварским убиствима, док Европа на државном нивоу шири русофобију, додао је руски председник.
Свечаности у близини Санкт Петербурга присуствује и председник Белорусије Александар Лукашенко.
Пројекат комплекса су 2022. године одобрили лењинградски ветерани и бивши затвореници у концентрационом логору. Споменик је дело скулптора Андреја Коробцова и архитекте Константина Фомина.
У основи споменика је мермер, на врху којег је фигура мајке са децом. Висина централне скулптуре је 47 метара. Споменик има 150 скулптурних барельефа (ниских рељефа), који су направљени на основу прича људи и фотографија.
Блокада Лењинграда - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2024
РУСИЈА
Обележавање осамдесет година од окончања опсаде Лењинграда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала