- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„У духу светосавља“: Одржана светосавска академија у Београду /фото/

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆСветосавска академија у Београду
Светосавска академија у Београду - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2024
Пратите нас
Светосавска академија под називом „У духу светосавља“коју јеорганизовало Министарство просвете Републике Србије одржана је вечерас у МТС дворани у Београду. На свечаности су се обратили председник Владе Србије Ане Брнабић, министар просвете Славице Ђукић Дејановић и патријарх српски Порфирије.
Ана Брнабић је рекла да је образовање приоритет државе и да ће наставити да ради на темељима које је поставио Свети Сава.
„Образовање јесте и биће приоритет наше државе. Циљ нам је да здраве вредности буду окосница образовног система и васпитног рада са ученицима, да развијамо позитивне људске вредности код ученика и унапређујемо односе засноване на међусобном поштовању, солидарности, уважавању различитости. Управо из тог разлога настојимо да негујемо таленте од основно-школског узраста и да посебно истичемо ученике који стварају изузетне резултате на републичким и међународним такмичењима", рекла је она.
Додала је да управо због тога држава настоји да велики број ученика који су препознати да имају изузетне способности, редовно и континуирано прати и помаже им да достигну своје максималне капацитете.
Брнабићева је додала да је Свети Сава садио семе племенитости, човекољубља, родољубља и правде.
„Разумљиво је зашто су тако чврсти темељи наше државе, наше вере, наше тежње ка бољем, наше потребе да стварамо добре односе са светом и у коначном, наше жеље да толико уложимо у образовање наше нације и сваког нашег човека. Растко, а у оном духовном, судбинском и вечном, назван Савом, јарко је желео да његова земља буде уједињена. Те је успостављањем Српске архиепископије додатно оснажио Српску државу, а у оквиру ње свакако и просвету“, рекла је она и додала да је баш на данашњи дан одржана и друга годишња конференција о образовању у Србији на којој се говорило о томе шта је урађено и шта треба урадити даље у образовању.
© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆГости на Светосавској академији у Београду
Гости на Светосавској академији у Београду - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2024
Гости на Светосавској академији у Београду
Министар просвете Славица Ђукић Дејановић рекла је да се данас славе темељи српског образовања, писмености, традиције и духовног идентитета, и да на тим темељима треба градити будућност за нове генерације.
Она је рекла да јој је част што може да пожели добродошлицу на традиционалну Светосавску академију Министарства просвете и да свим просветним радницима, ђацима и студентима, али и целом српском народу честита школску славу Савиндан.
Свети Сава дао кључни допринос у утемељењу образовног рада у Српској држави, рекла је она и додала да је био и зачетник осамостаљивања српске књижевности са његовим житијем Светог Симеона и службом Светом Симеону.
„У више од осам векова трајања српског просветитељства, српски народи и Србија изнедрили су бројне умне личности које су својим радом и делом наставиле путем који је трасирао Растко Немањић. Доментијан, Теодосије Хиландарац, Монахиња Јефимија, деспот Стефан Лазаревић, Захарије Орфелин, Јован Рајић, Доситеј Обрадовић, Велики Вук Стефановић Караџић, Петар ИИ Петровић Његош, након Светог Саве вековима су ширили његове племените просветитељске и светитељске идеје, између осталог и оно отворености према другом и другачијем“, рекла је она.
Традиција и прогрес су два суштинска елемента људске културе, додала је Славица Ђукић Дејановић и рекла да без светосавске традиције и косовског завета, а из новијег времена и антифашизма, не би било ни српског народног идентитета.
Дете се, како је нагласила, образовањем припрема да се када довољно стаса избори за своје место под сунцем.
„Васпитање је услов не само квалитетног образовања, већ и изградња стабилног и зрелог човека и зато га никако не треба занемаривати, већ је напротив кроз васпитну функцију афирмисати вредности заједнице, што је у суштини процес социјализације“, нагласила је министарка.
© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆСветосавска академија у Београду
Светосавска академија у Београду - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2024
Светосавска академија у Београду
Патријарх Порфирије рекао је да је у рукама Светог Саве компас српскогнарода за будућност и да се мора наставити чување вереи традиције и сећања на Светог Саву за следеће генерације. Он је рекао да је Свети Сава био човек православног истока, истински монах, отац монаштва, руководитељ и предводник народа.
„Сава је доживео и знао, па и нама потомцима предао, да без живе и делатне вере у Христа, без врлинског живота, без преображења који доноси покајање, без подвига и молитве, нема ни истинског познања Бога, ни истинског познања себе, а такође да без мира са Богом и собом, нема мира ни са ближњима“, рекао је он.
Паријарх је рекао да Свети Сава, није обичан човек већ светитељ Божји и сведок Христов и као такав духовни отац српскогрода.
„Сваки Савин дан за наш народ јесте смотра нашег народног лика, скенер и ренген нашег народног здравља и усмерења. Скоро да нема области, скоро да нема органа и удова нашег народног бића, а да га Сава није неговао, лечио, обнављао и унапређивао. У Савиним рукама је наш компас и наш оријентир, на Савиним плећима је темељ душе овог народа“, рекао је патријарх.
Он је истакао да је Свети Сава поставио темеље вере, али и извојевао аутокефалију за српску цркву, градио задужбине, подизао школе и болнице и једном речју обликовао лик и идентитет народа.
„Не заборавимо, да смо ми народ који није без историјског искуства. Нама није потребно да усвајамо туђе духовне, културне и политичке образце да бисмо решили своја искушења и проблеме. Ми, као стари европски народ, трајемо вековима. Наше је стазе утабао је Свети Сава“, истакао је Порфирије.
Он је рекао да се не сме дозволити да се заборави своја историја.
„Будемо ли дозволили, дакле да ово светло нашег рода упадне у таму историје, завладаће мрак. А у том мраку ни ми, ни наша деца нећемо бити ни безбедни, ни на правом путу“, истакао је патријарх на крају свог обраћања.
Академији су присуствовали и министри Ивица Дачић, Даница Грујичић, Јелена Беговић, Дарија Кисић и Томислав Жигманов, представници Министарства просвете Министарства одбране, Града Београда и верских заједница.
Студент Факултета примењених уметности Матија Симовић осмислио је комплетан изглед програма који је инспирисан спрском културом, традицијом и обичајима. На сцени је све време био хор из Ћуприје, а представила се и Драмска група ученика Радио Београда.
Химну је отпевао Немања Црнатовић, а песму „Ми смо деца неба“извео је хор цркве Света Петка.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала