- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руске снаге гађају украјинске положаје хаубицом мста-б - Sputnik Србија

УЖИВО Изнад Белгородске области уништен украјински "ураган"

Пратите нас
Наставља се руска специјална војна операција у Украјини. Према последњим подацима руског војног ресора, протекле седмице снаге Кијева забележиле су велике губитке на купјанском и краснолиманском правцу, чак 2.300 војника, док су на доњецком правцу изгубиле још 1.960. Руски лидер Владимир Путин потврдио – на фронту се бори 600.000 руских војника.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:09 27.01.2024
20:26 27.01.2024
Руско Министарство одбране саопштило је да је вечерас изнад Белгородске области уништен пројектил из украјинског система "ураган".
16:37 27.01.2024
То што немачка влада испоручује оружје Кијеву је нечовечно, Запад не жели да се сукоб заврши него победу Украјине у коју не верују више ни украјински генерали, рекла је немачка политичарка Сара Вагенкнехт на првом конгресу своје странке „Савез Саре Вагенкнехт – За разум и правду“.
„Украјинци морају да наставе да страдају и умиру за ‘нашу слободу’ а ми ћемо их снабдевати оружјем до победе у коју не верују више ни украјински генерали“, рекла је она поводом саопштења немачке владе о томе да украјинска војска брани слободу и вредности Европе.
Рат је за врх немачке власти пре свега бизнис, ради се о сферама утицаја, наруџбинама у одбрамбеној сфери и продаји оружја, рекла је Вагенкнехт и додала да сукоб у Украјини може бити решен преговорима.
То би било могуће, ако бисмо то заиста желели, поручила је она.
Вегенкнехт је у октобру прошле године саопштила да напушта немачку левицу и да оснива нову партију.
13:00 27.01.2024
Најважније из брифинга Министарства одбране Русије:
На купјанском правцу је руска војска одбила пет напада јуришних јединица и 103. бригаде територијалне одбране украјинске војске у Харковској области и Доњецкој Народној Републици. Украјинска војска је изгубила 25 војника, два оклопна возила и три аутомобила.
На краснолиманском правцу је руска војска одбила два напада јуришних јединица у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Непријатељ је изгубио 100 војника, два аутомобила и хаубицу Д-20.
Руска војска је у правцу Доњецка одбила два напада непријатеља и уништила технику у подручјима насеља Красно, Клешевка, Андрејевка, Георгијевка, Новомихајловка у Доњецкој Народној Републици. Непријатељ је изгубио око 250 војника међу којима су и убијени и рањени, два оклопна возила, три аутомобила и самоходни топ „акација“.
На јужнодоњецком правцу су руски војници одбили пет напада јуришних група 127. бригаде у Запорошкој области. Украјинска војска је изгубила 115 војника, три аутомобила и два самоходна топа „акација“.
Украјинска војска и техника су поражене у Запорошкој области. Непријатељ је изгубио око 20 војника, оклопно возило и два аутомобила. Уништен је самоходни топ „акација“ и самоходни топ „гвоздика“.
На херсонском правцу је украјинска војска изгубила 15 војника, два аутомобил, четири самоходна топа „гвоздика“.
Оперативно-тактичком авијацијом, дроновима, ракетним јединицама и артиљеријом су поражени: систем С-300 у Черкаској области, складишта горива у Кировоградској и Дњепропетровској области, украјинска војска и војна техника у 102 рејона.
Средства за противваздухопловну одбрану су оборила седам америчких система „хајмарс“ и „вампир“, уништено је 28 украјинских дронова у Луганској и Доњецкој Народној Републици и Херсонској области.
Од почетка специјалне војне операције уништено је: 568 авиона, 265 хеликоптера, 11.283 дрона, 456 ракетних комплекса, 14.805 тенкова и других борбених оклопних машина, 1.210 вишецевних бацача ракета, 7.881 артиљеријско оруђе, као и 17.940 јединица специјалне војне аутомобилске технике.
07:58 27.01.2024
Сирене за ваздушну опасност током ноћи у четири украјинске области
Ваздушна опасност проглашена је током ноћи у четири украјинске области – Харковској, Дњепропетровској, Полтавској и Сумској, као и у делу Запорошке области која је под контролом Кијева, подаци су онлајн карте коју свакодневно објављује украјинско Министарство за дигиталну трансформацију.
За сада нема информација шта су биле мете гађања руске војске.
07:58 27.01.2024
Ликвидирано минобацачко гнездо Кијева
Руске самоходне хаубице „гацинт-С“ уништили су минобацачко гнездо украјинске војске на купјанском правцу, саопштило је Министарство одбране Русије.
Нишањење је извршено с помоћу дронова у реалном времену.
07:57 27.01.2024
07:56 27.01.2024
Руски дронови уништили шведско борбено возило
Оператери ФПВ дронова руске војне групације „Запад“ уништили су борбено возило ЦВ-90 шведске производње и једно оклопно возило украјинске војске на купјанском правцу, саопштило је руско Министарство одбране.
Ниједан јуришни дрон није оштећен приликом напада на украјинске положаје.
07:55 27.01.2024
Уништено упориште Кијева на купјанском правцу
Руски артиљеријци из војне групације „Запад“ уништили су упориште украјинске војске на купјанском правцу, саопштило је Министарство одбране Русије.
Паљба је извршена са удаљености од око 18 километара из вишецевних лансеера „град“, а у нишањењу су помогли дронови.
Према последњим подацима руског одбрамбеног ресора, украјинске снаге су на купјанском правцу за протеклих седам дана изгубиле 740 војника, седам оклопних возила, 18 аутомобила и 14 артиљерија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала