- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Завршен „Кустендорф“: Златно јаје руском филму „Љубичаста земља“ /фото/

© Фото : Уступљено СпутњикуПобедници "Кустендорфа"
Победници Кустендорфа - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2024
Пратите нас
Златно јаје за најбољи филм 17. Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф“ додељено је вечерас руском редитељу Михаилу Горобчуку за остварење „Љубичаста земља“.
Сребрно јаје припало је Вивеку Раиу из Индије за филм „Шанти“.
Хрватско остварење „Ниска трава“ Давида Гаша награђено је Бронзаним јајетом, а његов директор фотографије Тин Острошић специјалним признањем жирија награде „Вилко Филач“.
Специјална награда жирија отишла је у руке грчког редитеља Никоса Кирициса за филм „Аутопут сломљеног срца“.
Истим признањем овенчан је и шведски кратки филм „Маден“ Малин Ингрид Јохансон, а директор фотографије тог филма Стелан Рунге добио је награду „Вилко Филач“.
За Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичило се 17 краткометражних филмова студената и младих аутора из целог света.
© Фото : Уступљено СпутњикуСвечана завршница "Кустендорфа"
Свечана завршница Кустендорфа - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2024
Свечана завршница "Кустендорфа"
„На овом фестивалу коначно смо стигли до пунолетства. Свако ко се сећа „Тамног вилајета“, сећа се приче о човеку који нађе дијамант и нађе се у дилеми – узети или не. За ове са западне хемисфере – дилеме нема, они кад наиђу на дијамант они узму. Ови са источне полулопте, кад нађу дијамант, размишљају – узети или не. На овом фестивалу се десило једно мало чудо. Једна госпођа средовечна, на путу до ресторана изгубила је ајфон. Двоје деце средњег узраста видели су тај телефон, дигли га из снега, и када су видели да је ајфон – вратили су га у снег“, рекао је Емир Кустурица на затварању фестивала.
Он је захвалио ауторима за социјалну свест коју су уградили у своје филмове, што имају саосећање за сиротињу.
„Ми се налазимо на територији која још увек преживљава, а тамо где се преживљава, како каже филозоф, тамо се стално ратује. Срећа пожар нас још није захватио, али најлепше у вашим делима јесте што имате смисла за оне људе који су на неки начин избачени на маргине друштва, што не правите филмове о богатим кретенима него се бавите оним што је било карактеристика кинематографије 70-тих и 80-тих година. То саосећање са сиротињом је велика ствар“, рекао је Кустурица.
© Фото : Уступљено СпутњикуЕмир Кустурица на затварању "Кустендорфа"
Емир Кустурица на затварању Кустендорфа - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2024
Емир Кустурица на затварању "Кустендорфа"
У жирију фестивала су били италијански писац Сандро Веронези, српска глумица Бојана Панић и филмски режисер из Узбекистана Музафаркон Еркинов, док су о награди „Вилко Филач“ одлучивали директори фотографије Владан Радовић из Рима и Мишел Аматје из Француске.
Награда за будуће филмове „Дрво живота“ на отварању је уручена италијанском редитељу Матеу Гаронеу.
Гости фестивала, који је од 23. јануара одржан под слоганом „Без надзирања, кинематографија“, били су и италијански редитељи Едоардо де Ангелис и Ђакомо Абруцезе, руски редитељ Иља Желтјаков, српски редитељи Владимир Перишић и Лука Попадић, глумац Милош Биковић и други.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала