- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Бредли“ нема никакве шансе против руског оклопњака БМП-3

© Sputnik / Игорь Агеенко / Уђи у базу фотографијаОклопно возило БМП-3 током теренских вежби на полигону у Амурској области
Оклопно возило БМП-3 током теренских вежби на полигону у Амурској области - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2024
Пратите нас
Експерти „Курганмашзаводa“, који je део руског холдинга „Ростех“, упоредили су руско оклопно возило БМП-3 и америчко М2 „бредли“. Закључак је да је руско возило по свим карактеристика супериорније од америчког.

„Изучавањем узорака који су заплењени у специјалној војној операцији је потврђено да амерички 'бредли' није исти као руски БМП-3. Руско возило према свим карактеристикама, ватреној моћи, покретљивости, удобности експлоатације, одржавању, превазилази по квалитету америчко оклопно возило“, рекао је заменик извршног директора за државне налоге „Курганмашзавода“ Роман Хромов.

Американци воле да своја оклопна возила називају у част својих легендарних генерала (у СССР-у је та пракса прекинута на тенку „Јосиф Стаљин“). Оклопно возило које је произведено 1980. године је добило име по америчком генералу Омару Бредлију. Херој Другог светског рата није био против тога да се бори чак и против совјетске војске, али није очекивао да ће се наћи у руском заробљеништву.
Међутим, Американци су морали да почну да помажу Украјинцима и све је пошло по злу. Украјинска војска је кренула у напад са пет америчких оклопних возила које су заплениле руске јуришне јединице на запорошком правцу. Украјинска војска је бацила потпуно исправну технику када су се нашли на минском пољу. Руски тенкисти су запленили и два тенка „леопард“ 2А6, који се тренутно проучавају.
Прво поређење су БМП-3 и „бредли“ имали у оквиру тендера за испоруку оружја у Уједињеним Арапским Емиратима. Арапским шејицима су се више допала руска оклопна возила, а не амерички „бредлији“. Арапи су купили 600 БМП-3, који су још увек у њиховој војсци.

Запушити украјинску рупу америчким „генералом“

Руска и америчка оклопна возила се нису сукобљавали до пролећа 2023. године док америчка Влада није одлучила да „помогне“ Украјини – хтела је да прикрије неуспели украјински напад својом оклопном техником. Одлука је, како се касније испоставило, била непромишљена, али САД су вероватно рачунале да ће Руси побећи када буду видели аутомобиле са америчком заставом.
Војни аналитичар Марк Канчиан, који је раније радио у Белој кући, уверавао је да ће „бредли“ обезбедити значајно повећање борбених могућности копнених снага, јер је то у суштини лаки тенк.
Војни експерт Александар Ивановски сматра да се тенк „бредли“ без обзира на све своје борбене карактеристике и добре статистичке податке о поразима иранске оклопне технике, не може сматрати квалитетним тенком само на основу искустава у иранском и авганистанском рату, то је доказано у сукобима у специјалној војној операцији.
Амерички аналитичари сматрају да се „бредли“ показао као промашај у Украјини због начина на који њима руководи украјинска војска, због руских минских поља и „лансета“ који ломе америчка оклопна возила као орахе.

Мишљење војних стручњака

Руска оклопна возила БМП-3, која су наоружана оружјем калибра 100 милиметара у пару са аутоматским топом калибра 30 милиметара, су много боља него наоружање „бредлија“ које има аутоматски топ „бушмастер“ калибра 25 милиметара и митраљез калибра 7,62 милиметара.
„Америчка оклопна возила су мало покретљива и тешко пролазе по теренима, посебно по оним као што су терени у специјалној војној операцији“, рекао је експерт Роман Хромов.
Навео је да се због великог броја електронских система оклопно возило тешко користи и у случају да нема дотока струје не може да пуца.
„Основни циљ приликом упоређивања оклопних возила је да се пронађу слаба места НАТО технике која би требало нападати“, рекао је војни експерт Владимир Ераносјан.
Руски експерти наводе да се и даље наставља изучавање западног наоружања, као и америчких оклопних возила „бредли“.
Погледајте још:
Украјински војници на немачком тенку леопард 2А5 - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
Специјална операција у Украјини
Срушен мит о западној техници: Русија у Украјини уништила најбоље НАТО наоружање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала