- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Обележен Међународни дан сећања на жртве Холокауста у Београду /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићОбележен Међународни дан сећања на жртве Холокауста.
Обележен Међународни дан сећања на жртве Холокауста. - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2024
Пратите нас
Полагањем венаца на Споменик жртава геноцида у Другом светском рату и минутом ћутања у Београду је обележен Међународни дан сећања на жртве Холокауста.
Венце су положили представници владе, Удружења Јевреја и Рома и дипломатског кора, међу којима и руски амбасадор Александар Боцан-Харченко.
Државну церемонију предводила је потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић у својству изасланика председника Републике Србије Александра Вучића.
Одавању почасти присуствовали су представници Народне скупштине Републике Србије, Владе Републике Србије, Града Београда, Савеза јеврејских општина Србије, Јеврејске општине Београд, Јеврејске општине Земун, Националног савета ромске националне мањине, Меморијалног центра „Старо сајмиште“, Музеја жртава геноцида, удружења грађана и удружења за неговање традиција.
„Једна од најважнијих историјских лекција Холокауста је да морамо стално и марљиво радити на јачању свести о хуманости, хуманитету и универзалним вредностима“, изјавила је Маја Гојковић на Старом сајмишту.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАмбасадор Русије Александар Боцан-Харченко положио венац на Споменик жртава геноцида у Другом светском рату.
Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко положио венац на Споменик жртава геноцида у Другом светском рату. - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2024
Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко положио венац на Споменик жртава геноцида у Другом светском рату.
Указала је да се морамо супротставити екстремизму и мржњи где год се појаве и чим се појаве.
„Неопходно је да се забораву и злу супротставимо заједно и одлучно“, поручила је Гојковићева.
Подсећајући да је Србија међу првим земљама на свету усвојила закон о повраћају имовине жртвама Холокауста без правних наследника, Гојковићева је навела и да Србија упорно обнавља меморијале, као што је Централна кула Старог сајмишта и многи други и неуморно преноси знање свима који хоће да чују о страдању Јевреја, Рома и Срба на безбројним ужасним стратиштима.
Она је напоменула да је пре три дана потписала Споразум о обнављању изложбе у Блоку 17 у Аушвицу и истакла да настављамо да пожртвовано радимо и боримо се да се зло геноцида не понови.
Након церемоније, Маја Гојковић и директор Меморијалног центра Старо сајмиште Кринко Видаковић Петров обишли су Централну кулу на Старом сајмишту, где се радови на рестаурацији овог историјског објекта, који ће у целини служити као јавни изложбени простор Меморијалног центра, приводе крају.
Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележава се од 2005. године, доношењем Резолуције Генералне скупштине Уједињених нација.
Дан када је 1945. године ослобођен концентрациони логор Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је као дан људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње, заснованих на предрасудама.
Други светски рат однео је преко шест милиона недужних жртава.
Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданек, Топовске шупе, Јасеновачки логори смрти, Старо Сајмиште, Јајинци, логор „Црвени Крст“ у Нишу, само су нека од масовних стратишта невиних жртава.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала