- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин пустио у рад нови комплекс истраживачке станице на Антарктику

© Sputnik / Alexei Danichev / Уђи у базу фотографијаЗимски комплекс научно-истраживачке станице "Восток" на Антарктику
Зимски комплекс научно-истраживачке станице Восток на Антарктику - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2024
Пратите нас
Председници Русије и Белорусије, Владимир Путин и Александар Лукашенко, пустили су преко видео-линка у пробни рад нови зимски комплекс станице „Восток“ на Антарктику.
Руска научно-истраживачка станица „Восток“ је једна од најсавременијих и најбоље опремљених на Антарктику, приметио је руски председник.
„Услови на станици донедавно су били веома скромни. Могло би се рећи – аскетски. Били су далеко од савременог нивоа и комфора. Последњи велики ремонт овде извршен је пре више од 40 година. Прве зграде, колико знам, одавно су под снегом. Чак и оне нешто каснијег датума су делимично или потпуно затрпане снегом“, рекао је Путин.
Међутим, ситуација се сада променила.
„Могућности станице су се повећале за ред величине. Данас је она једна од најсавременијих и најбоље опремљених на Антарктику“, истакао је Путин.
Председник Русије истакао је важност пуштања у пробни рад новог комплекса станице за Русију и њене савезничке земље.
Он је скренуо пажњу да у истраживању и развоју Антарктика руски истраживачи и пионири заузимају једно од кључних места.
Путин је додао да данас на континенту током целе године ради пет руских научних станица, а станица „Восток“ је најјужнија.
„У овом случају реч ‘јужни’ има потпуно другачије значење него на нашим северним географским ширинама. Југ на Антарктику су сурови, екстремни услови у пуном смислу те речи. Станица ‘Восток’ се налази тачно на полу“, рекао је руски лидер истичући да у августу – најхладнијем месецу у години у овом региону – температуре достижу минус 80 степени.
Према његовим речима, нови руски комплекс на Антарктику ће постати отворена платформа за научнике из различитих земаља и ојачаће научне програме Савезне државе.
„Нова станица ће ојачати сарадњу између научника из различитих земаља, постаће отворена платформа за решавање актуелних проблема у области проучавања природе и животне средине и, наравно, промовисање заједничких научних иновационих програма у оквиру Савезне државе Русије и Белорусије“, нагласио је шеф државе.
Путин је напоменуо да станица има много задатака, међу којима је праћење соларне активности и других промена у свемиру које утичу и на технику и на људе, као и проучавање улоге Антарктика у глобалним климатским променама.
„Било је веома важно да се створе услови за наставак рада који је тако неопходан нашој земљи, а и читавом човечанству“, закључио је председник.
„Зимски комплекс станице ‘Восток’“ је прва савремена зграда на свету изграђена на Земљином Јужном полу. Русија данас има највеће представништво на Антарктику – десет станица. Пет за рад током целе године и пет сезонских. Већина се налази на обали. „Восток“ је једина станица која се налази у центру континента у близини Јужног геомагнетног пола Земље.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала