- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ракетни систем ТОС -1А Сонцепјок у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Бивши командант НАТО: Преговори могу почети након америчких избора; Експлозија у Украјини

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 704. Руска војска одбила је током протеклог дана 13 напада украјинских снага. Авијација, ракетне снаге и артиљерија руских јединица уништила је ракетни систем С-300 украјинске војске у Черкаској области, као и складишта горива и авионске муниције у Кировоградској и Дњепропетровској области.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:29 28.01.2024
Експлозија је одјекнула у индустријском објекту у Кременчугу, Полтавска област Украјине, изјавио је у недељу шеф регионалне војне администрације Филип Проњин.
20:57 28.01.2024
Бивши командант снагама НАТО-а у Европи Џејмс Ставридис сматра да би мировни преговориизмеђу Русије и Украјине могли почети након председничких избора у САД крајем ове године.
„Верујем да ће нам се крајем године, вероватно после америчких (председничких) избора, отворити прозор за преговоре“, рекао је Ставридис, преноси лист Хил.
Према речима пензионисаног америчког војног званичника, сукоб између два суседа ће се завршити „према сценарију Корејског рата“. Како је објаснио Ставридис, то значи да ће Руска Федерација највероватније задржати контролу над делом региона Украјине, као и над Кримом.
"Истовремено, предвиђам улазак Украјине у НАТО. По мом мишљењу, ове године ће вероватно бити јаснији обриси споразума у ​​вези са тим", истакао је пензионисани командант снагама НАТО у Европи.
19:59 28.01.2024
Експлозије у Полтавској области, јављају украјински медији.
16:17 28.01.2024
Скандал тресе украјинску војску - проневерено на десетине милиона долара
СБУ, украјинска безбедносна служба, саопштила је у суботу да је открила велику превару у вези са куповином скоро 100.000 минобацачких граната, што је последња у низу случајева корупције који потреса војску те земље, пише британски Телеграф.
Званичници Министарства одбране и менаџери добављача оружја „Лвив Арсенал”, су украли скоро 40 милиона долара купујући гранате, наводи лист.
Пет функционера Министарства одбране Украјине и добављача оружја су под истрагом, а један осумњичени је приведен док је покушавао да пређе украјинску границу.
15:54 28.01.2024
Јавно мњење на Западу је последњих година под јаким пресингом русофобије, таква осећања ће трајати још неколико деценија, сматра портпарол Кремља Дмитриј Песков.
"Наравно, вероватно проћи ће неколико деценија пре него што изађемо из ове синусоиде. Сада је русофобија на врхунцу, док она дође до средине и спусти се доле, биће потребно неколико деценија. То ће се једном десити, здрав разум ће постепено превладати", рекао је Песков телевизији "Русија 24".
14:17 28.01.2024
Припадници расколничке „Православне цркве Украјине“ заузели су Светопокровски храм канонске Украјинске православне цркве у Хмељницкој области, саопштено је из епархије УПЦ.
Храм је заузет у суботу увече, после литургије.
„Активисти су из храма избацили настојника, протојереја Михаила Фурмана и протојереја Виталија Дунца“, наведено је у саопштењу.
14:14 28.01.2024
Артиљерци добровољачког јуришног корпуса „Север-V" војне групације „Југ“ Оружаних снага Русије употребили су код Артјомовска совјетски противподморнички уређај РБУ-6000, калибра 213 милиметара, прилагодивши га за гађање копнених циљева, саопштио је један од војника те јединице.
Према речима артиљераца, уређај је постављен на основу „урала“, а у муницију је додат експлозив.
12:28 28.01.2024
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
Руска војска је на купјанском правцу побољшала положај на првој линији фронта, одбијено је шест напада Оружаних снага Украјине, које су изгубиле до 150 војника и један артиљеријски уређај „гвоздика“;
На краснолиманском правцу су одбијена три украјинска напада, Кијев је изгубио до 120 војника и два борбена оклопна возила;
На доњецком правцу су одбијена три украјинска напада, погинуло је или је рањено до 330 украјинских војника;
На јужнодоњецком правцу је одбијен напад украјинске територијалне одбране код Пријутног, док је руска војска извела напад на укранинске снаге код Новомихајловке. Кијев је изгубио до 80 војника и и систем град;
На херсонском правцу је ликвидирано 55 украјинских војника;
Руски ПВО системи су током протеклог дана оборили 28 украјинских беспилотних летелица, као и три појектила испаљена из ракетних система „ураган“ и „хајмарс“;
Руска војска је погодила складишта муниције и горива за украјинску војну технику у Дњепропетровској и Запорошкој области.
11:54 28.01.2024
Руски ПВО системи оборили су у Брјанској области украјински дрон авионског типа, саопштио је губернатор области Александар Богомаз.
Он је додао да у нападу није било жртава.
11:33 28.01.2024
Четири америчка авиона А-10 „тандерболта“ лете у формацији - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2024
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Медији открили зашто САД не испоручују Украјини своје јуришне авионе
11:31 28.01.2024
Грчка је одобрила предају застарелог наоружања Украјини, пише лист „Катимерини“.
Ради се о средствима која сама Грчка више не користи. Претпоставља се да би то могли бити совјетски системи ПВО „тор“, „оса“, С-300 и противваздушни топови ЗУ-23-2, као и одређена количина муниције за њих.
11:28 28.01.2024
Закарпатје би могло да припадне Мађарској након краха Украјине у сукобу са Русијом, преноси портал „Индекс“позивајући се на изјаву лидера мађарске крајње десничарске партије „Наша отаџбина“ Ласла Тороцкаија.
„Ако Украјина падне, претендоваћемо на Закарпатје“, истакао је политичар.
Тороцкаи је такође позвао на завршетак сукоба путем прекида ватре и мировних преговора са Русијом.
09:33 28.01.2024
Руска војска има значајну надмоћ над Оружаним снагама Украјине, изјавио је новинар Кристоф Ванер у репортажи за немачку телевизију „Велт“.
„Видимо да Руси настављају да држе иницијативу у својим рукама у овом сукобу“, рекао је он.
Ванер је додао да је руска војска успела да постигне импресивне резултате на доњецком правцу.
08:58 28.01.2024
Начелник украјинске Полтавске обласне војне администрације Филип Проњин објавио је на свом Телеграму фотографију са последицама напада на индустријски објекат у Кременчушком округу.
„Наставља се гашење пожара… Према прелиминарним информацијама – две балистичке ракете“, написао је он.
08:34 28.01.2024
Успостављање контроле над целом Украјином и Кримом био је циљ Запада у догађајима од пре 10 година, изјавио је шеф Крима Сергеј Аксјонов.
„Циљ (Американаца и Запада) није био само Крим, већ Украјина. Тачно је да Крим има стратешку улогу на Црном мору, сви су схватали значај и важност Крима, да је огромна већина овде за Русију и Владимира Владимировича Путина... Али циљ је била Украјина“, истакао је Аксјонов за „Вести Крим“, одговарајући на питање о судбини полуострва у украјинској реалности.
07:24 28.01.2024
Хеликоптер Ка-52 Ваздушно-космичких снага Русије уништио је упориште украјинских снага на купјанском правцу, саопштило је руско Министарство одбране.
Министарство напомиње да су пилоти након напада извели противракетни маневар, испалили топлотне замке и вратили се на матични аеродром.
07:20 28.01.2024
У граду Запорожју, који контролишу украјинске трупе, одјекнуло је неколико експлозија, саопштио је на Телеграму председник покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.
Према његовим речима, у граду је активиран систем ПВО, а према речима украјинских власти, погођен је инфраструктурни објекат.
07:17 28.01.2024
Јединице система ТОС-1А „сонцепјок“ групе снага „Запад“ извеле су три удара на упоришта водова механизоване бригаде Оружаних снага Украјине на купјанском правцу, саопштило је Министарство одбране Русије.
У саопштењу се додаје да јединице да јединице снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту групе „Запад“, као део посада тешких бацачких система „сонцепјок“, пружају подршку током борбеног рада копнене групе снага на том правцу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала