- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Вештачка интелигенција открива болесно воће и поврће

© Fotolia / Aleksandar MijatovicВоће и поврће
Воће и поврће - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2024
Пратите нас
Руски научници су развили систем вештачке интелигенције која ће моћи да открије различите болести и дефекте на фотографијама поврћа и воћа, притом она може да детектује те промене у раном стадијуму, изјавили су у московском Институту науке и технологије „Сколтех“ .

„Научници су представили пројекат у коме је предложен алтернативни метод који може да одреди гњиле јабуке у складиштима, а затим се оне достављају потрошачима. Систем комјутерског посматрања омогућава откривање разних типова дефеката у раном стадијуму“, наводи се у саопштењу.

Систем је разрадила група научника из „Сколтеха“ на челу са Андрејем Сомовом и Државним универзитетом аерокосмичких апарата из Санкт Петербурга. Експерти дуго раде на формирању вештачке интелигенције која може да распозна различите производе.
Научници су прилагодили неуронске мреже како би решили важан задатак, а то је откривање различитих дефеката и болести које утичу на поврће и воће током складиштења. Обично се за решавање овог проблема користе скупе и хиперспектралне камере које раде у инфрацрвеном делу спектра.
Открили су да се то може открити и помоћу обичних камера са два типа неуронских мрежа које ће извлачити слике из снимака и разликовати покварено од здравог воћа и поврћа. Научници су успели да одвоје гњиле примерка.
Вештачка интелигенција може да анализира снимке четири разних врста јабука и то са тачношћу од 98 одсто. То омогућава да се одређени алгоритми искористе и одвоје покварени примерци.
Вештачка интелигенција – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Вештачка интелигенција постала својеглава: Понаша се непредвидљиво
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала