- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Борбе на граници Јужног Судана, погинуло најмање 52 особе

© AFP 2023 / Ali NgethiПрипадник јужносуданске владе у близини села Бор у Судану, архивска фотографија
Припадник јужносуданске владе у близини села Бор у Судану, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2024
Пратите нас
Најмање 52 особе, међу којима су жене и деца, али и полицајци, убијени су у нападима дуж границе Јужног Судана, изјавио је данас Булис Кох, министар информисања суданског региона Абијеј.
Додатно, још најмање 64 особа је повређено, у једној од насмртоноснијих рација у низу напада који од 2021. године избијају због спора око границе у Судану, преноси Ројтерс.
Наоружани младићи из јужне суданске државе Варап извршили су рације на суседни регион Абијеј, рекао је Кох, додајући да је, услед тренутне безбедносне ситуације и повећаног страха, уведен полицијски час.
Министар информисања државе Варап, Вилијам Вол, најавио је да ће његова влада спровести заједничку истрагу са администрацијом Абијеја.
Привремене безбедносне снаге УН за Абије (УНИСФА) саопштиле су да је у нападима на базу те организације у граду Агок погинуо и један њен миротворац пореклом из Гане.
У Абијеју је било више сукоба између ривалних фракција етничке групе Динка због положаја административне границе.
Стотине хиљада људо убијено је између 2013. и 2018. године у грађанском рату у Јужном Судану, који се углавном по етничкој припадности, водио између Динкаса и Нуерса.
Од тада, сукоби између наоружаних група су се наставиле, а прошле године у новембру у борбама у Абијеју погинуло је најмање 32 особе.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала