- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЕУ прикупља средства за изградњу транспортног коридора из Азије: Циљ ─ заобићи Русију

© Sputnik / Михаил Голенков / Уђи у базу фотографијаКамиони на граници Калињинградске области са Литванијом
Камиони на граници Калињинградске области са Литванијом - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2024
Пратите нас
Европска унија намерава да привуче око десет милијарди евра инвестиција за изградњу транспортног коридора из Централне Азије у Европу преко Закавказа и Турске како би заобишла Русију, наводи се у изјави Европске комисије на транспортном инвестиционом форуму ЕУ-Централна Азија у Бриселу.
Међутим, Брисел је спреман да издвоји нешто мало мање од три милијарде евра у облику две кредитне линије ─ из Европске инвестиционе банке и Европске банке за реконструкцију и развој.
Како су навели у Европској комисији, након почетка специјалне војне операције се појавила потреба да се пронађу алтернативни и поуздани трговински путеви између Европе и Азије који не пролазе транзитом кроз Русију.
„Европска унија намерава да привуче десет милијарди евра инвестиција што представља комбинацију већ постојећих и планираних инвестиција. Европска инвестициона банка је данас потписала са владом Казахстана, Киргизије и Узбекистана меморандум о разумевању о издвајању кредита под гаранцијом Европске комисије у вредности од 1,47 милијарди евра. Европска банка за реконструкцију и развој ће током дана потписати меморандум о разумевању са Казахстаном према кредитној линији од 1,5 милијарди евра“, наводи се у изјави Европске комисије.
Погледајте и:
Новоизабрани председник Казахстана Касим-Жомарт Токајев - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
СВЕТ
Председник Казахстана: Коридор „Север-југ“ у корену мења логистику Евроазије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала