Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ховенијер тражи од Приштине одлагање спровођења одлуке да евро буде једина валута на КиМ

© AP Photo / Emre TazegulАмбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер
Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2024
Пратите нас
Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер позвао је на одлагање спровођења уредбе о платном промету, која предвиђа да евро буде једино средство готовинског плаћања на КиМ како би се, навео је, оставило довољно времена за ефикаснију транзицију.
Џефри Ховенијер је на мрежи Икс написао да је на састанку са гувернером централне банке у Приштини Ахметом Исмаиљијем поновио забринутост САД због спровођења измењене уредбе о готовинском пословању.
„Позивамо да се спровођење одложи како би се оставило довољно времена за ефикасну транзицију и јавну комуникацију како би се ублажио негативан утицај на грађане“, навео је Ховенијер.
Амбасаде земаља Квинте у Приштини петходно су позвале на суспензију примене уредбе централне банке у Приштини према којој је од 1. фебруара евро једино средство за обављање готовинских платних трансакција на КиМ.
„Квинта позива на суспензију примене уредбе како би се омогућио довољно дуг прелазни период, као и јасна и ефикасна јавна комуникација“, наведено је у саопштењу.
Амбасаде Квинте изразиле су забринутост због утицаја уредбе, посебно на школе и болнице и указале да ће уредба, такође, имати директан утицај на свакодневни живот огромне већине Срба на КиМ који примају исплате или финансијску помоћ од Србије.
И амерички Стејт департмент и немачка влада претходно су, такође, позвали на одлагање примене уредбе.
Централна банка у Приштини 17. јануара саопштила је да ће евро бити једина валута дозвољена за обављање готовинских платних трансакција у готовинском и у платном систему, као и да та мера ступа на снагу 1. фебруара ове године.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала