- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Нова мистерија у средишту наше галаксије: Старе звезде избацују облаке дима, нико не зна зашто

CC0 / rawpixel.com / north / звезде
звезде - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2024
Пратите нас
У средишту наше галаксије откривене су звезде које ослобађају мистериозне облаке дима и доводе у питање научно разумевање начина на који умиру.
Уобичајено, стари црвени дивови пролазе кроз пулсације (такозване Мира варијабле), флуктуирају у светлости док одбацују спољашње слојеве. Међутим, Пилип Лукас са Универзитета у Великој Британији и његов тим, уочили су одступање у том процесу. Њихова студија објављена је у часопису Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
"Ти стари црвени дивови не пулсирају, они се само изненада затамне на шест месеци до неколико година. То је готово невиђено досад", истиче Лукас.
Даље истраживање показало је да те звезде испуштају големе облаке прашњавог дима, што омета њихову светлост на дуже време. Дим, који траје месецима или годинама, даје разлог за продужено пригушивање њихове светлости. Иако то означава потенцијалну нову крајњу еволуцијску тачку за џиновске звезде, механизам који то покреће остаје обавијен велом тајне.
Гравитациона сила тих масивних звезда представља изазов за избацивање њиховог материјала. Лукас нагађа о улози тешких елемената у близини галактичког средишта, где се налази већина тих загонетних звезда. Сасвим је могуће да није то, али то је једина ствар која је стварно чудна у тој регији која би могла бити повезана, сугерише Лукас.
У међувремену, научници настављају своју потрагу за тим необичним звездама, а досад су их идентификовали приближно 90. Њихов велики број указује на потенцијални значај унутар средишњег окружења наше галаксије и вероватно у другим галаксијама које обилују тешким елементима, преноси портал Зимо.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала