- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Париз под опсадом: Пољопривредници стежу обруч око града светлости /видео/

© AFP 2023 / PHILIPPE LOPEZПротест пољопривредника у Паризу
Протест пољопривредника у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2024
Пратите нас
Француска престоница је у опсадном стању. Пољопривредници у протесту на тракторима стежу обруч око Града светлости. Крајњи циљ им је блокада велетржнице која опслужује тридесетак хиљада престоничких ресторана, снабдева намирницама супермакете, храни дванаест милиона људи.
Трактористи из целе Француске се сливају ка париским ободима. У синдикалној расподели опсаде, Ренжис је запао групи од више десетина трактора који су се упутили из Ажена на крајњем југозападу земље. Пут дуг око седамдсто километара преваљују полако, али сигурно. Очекују се да стигну до циља сутра или прекосутра.
Успут, на овом дугачком и спором путу, поздрављају их грађани који им дотурају кроасане, хлеб, воду. И сами су се добро снабдели. Носе са собом намирнице за вишедневну акцију.
На лицу места, у Ренжису, полиција им је припремила "одбор за дочек". За сада је све мирно, али напето.
Француске власти су поставиле више "црвених линија": ниједан трактор не сме да уђе у Париз или на његову блиску периферију, ниједан међународни аеродром не сме да буде на мети штрајкача, велетржница у Ренжису не може да буде блокирана.
Трактористи су, за сада, заузели осам тачака на ауто-путевима на прилазу престоници.
Најављује се "опкољавање" Париза читаве ове седмице, с могућношћу неограниченог протеста, све док захтеви не буду испуњени.
Пољопривредници у Француској протестују због ниских откупних цена пољопривредних производа и траже смањење пореза, као и пољопривредници широм Европе.
Фармери су блокирали путеве у деловима Француске прошле седмице због владиног пореза на гориво за тракторе, увоза јефтиних пољопривредних производа и ниских откупних цена.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала