Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: Вучић на састанку са Лајчаком истакао тежак положај Срба на КиМ /видео/

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆПетар Петковић
Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2024
Пратите нас
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да је председник Србије Александар Вучић током састанка са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком истакао тежак положај српског народа на КиМ и неопходност да Приштина престане да спроводи ескалаторне потезе којима се нарушава живот Срба.
Петковић истиче да је председник инсистирао да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти престане са провокацијама који воде новим ескалаторним потезима, између осталог и оне одлуке која се односи на укидање динара.
"То је одлука која има за циљ да протера српски народ не само северно него и јужно од Ибра и на тај начин стави тачку на дијалог. Београд је спреман да разговара о нормализацији односа Београда и Приштине, тако водимо рачуна о српском народу на КиМ", рекао је Петковић.
Он је рекао да је мир је оно што је преко потребно, за разлику од Куртија, који, како је рекао "чини све својим потезима и одлукама да тај мир угрози и протера српски народ на Косову и Метохији".
"Борићемо се демократским путем да сачувамо наш народ, да учинимо све да процес нормализације има свог смисла, јер када нормализујете односе то пре свега подразумева да уводите једну врсту нормалности у свакодневни живот, да допустите Србима на КиМ нормално да живе. Да могу да иду деца у школе, да људи могу да одлазе на посао, да имају право да примају своје плате, пензије, социјална давања и све оно остало што је неопходно да би Срби могли да опстану и остану на КиМ и зато нам је потребна Заједница српских општина", рекао је Петковић.
Он је на конференцији за новинаре истакао и да је председник указао на неопходност формирања Заједнице српских општина, како би се на тај начин пре свега створио неопходан механизам и оквир за опстанак српског народа и како би била сачувана и унапређена њихова индивидуална и колективна права.
"Пошто се та права, јасно је, од стране Приштине крше свакога дана и када нам упадају у општине и када најразличитијим потезима желе да протерају српски народ. Председник је истакао веома тежак положај Срба на КиМ и неопходност да Приштина престане са новим ескалаторним потезима. Вучић је истакао неопходност формирања ЗСО на коју Београд и српски народ на КиМ чекају више од 10 година", рекао је Петковић.
Он је рекао и да је састанак трајао више од сат времена, а да није био лак и да је Вучић јасно и аргументовано подвукао шта су прави проблеми у смислу нормализације односа.
Председник је истакао и важност петиције и скупљених потписа српског народа на северу КиМ, додаје Петковић, како би дошло до смене, како је рекао "лажних" градоначелника и одборника у четири општине на северу КиМ.
"За рекордна три дана Срби са КиМ су сакуплили више од 20 одсто потребних потписа за смену лажних, нелегитимних одборника и градоначелника. Сада је на реду Курти, да поступи по административном упутству које је сам донео и да им видимо леђа, како би се организовали избори на којима би у складу са вољом већинског српског народа, на четири општине били српски градоначелници", рекао је Петковић.
Он је рекао да је "српска страна" одговорна страна, и да посвећено гледа у правцу нормализације.
"Да испуњавамо наше обавезе у дијалогу, али да би могли да то спроводимо, потребна је и друга страна, која опет мора да спроводи своје обавезе, а уместо да идемо у правцу деескалације, онако како је тражила и Европска унија, ми видимо да без обзира на све оно што учинимо, то не наилази на ефекте који воде нормализацији, јер Приштина, уместо да позитивно одговори на нашу испружену руку, негативним, противправним и насилним потезима покушава да сруши дијалог и доведе у питање опстанак нашег народа на Косову и Метохији", рекао је Петковић.
Он је поручио да ће се Србија борити за српски народ на КиМ, и чинити све да у дијалогу обезбеди много бољу позицију за њих.
"Да учинимо све како би мир завладао и у нашој јужној покрајини", рекао је Петковић.
Погледајте и:
Председник Србије Александар Вучић састао се у Београду са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2024
СРБИЈА
Вучић и Лајчак разговарали у Београду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала