Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Даница Грујичић: Руска нуклеарна медицина је у 22. веку /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистарка здравља Србије Даница Грујичић и министар здравља Русије Михаил Мурашки
Министарка здравља Србије Даница Грујичић и министар здравља Русије Михаил Мурашки - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2024
Пратите нас
Меморандум о сарадњи министарстава здравља Републике Србије и Руске Федерације потписан је у Београду, чиме је потврђена успешна сарадња два здравствена система.
Меморандум су потписали министарка здравља Србије Даница Грујичић и њен руски колега Михаил Мурашко.
Делегације министарстава здравља Русије и Србије, предвођене министрима, одржале су и састанак у Палати "Србија" којем су присуствовали и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, и директори најважнијих здравствених установа главног града.
Даница Грујичић је истакла да документ обухвата сарадњу у разним областима медицинске заштите, а да је посебна пажња посвећена сарадњи у области онкологије.

„У Руској Федерацији се до сада заиста показало да су они ушли већ у 22. век када је реч о нуклеарној медицини. Комбинација биолошке терапије и изотопа је нешто потпуно ново, а надам се да ће заживети у нашем новом Институту за онкологију и радиологију Србије“, рекла је Грујичићева.

Она је, такође, напоменула да су стручњаци из Србије с руским колегама ишли на састанке посвећене темама као што су јавно здравље, превенција инфективних болести, побољшање резултата у лечењу недоношчади, у акушерским клиникама.
„Моје колеге су биле задивљене. Многе ствари већ радимо, али постоје одређене организационе ствари које би требало применити из Руске Федерације овде у Србији и Министарство здравља ће у наредном периоду на томе интезивно радити“, истакла је министарка.
Према њеним речима, у организационом смислу здравство Русије доста личи на српско, почевши од примарне, преко секундарне, до терцијарне здравствене заштите.
„Видим да су они у протеклим годинама урадили много на јачању примарне здравствене заштите, за шта се и ово министарство залаже, односно јачање домова здравља, амбуланти по селима и квартовима и нека њихова искуства у вези с мобилним амбулантама ћемо сигурно применити у наредном периоду“, истакла је Даница Грујичић.
Она је рекла да је посебно задивљена тиме што је Русија, као велика земља, успела да спроведе дигитализацију у свом здравственом ресору, те да се и Србија управо сада бави тим сегментом побољшања здравствене заштите.
„Огромна средства су код нас, као и у Русији, уложена у здравство, и улагаће се и надаље, али није довољно улагати само у нове болнице и опрему, важно нам је и добро образовање наших лекара и важно нам је да наши лекари опште праксе посебно, који су далеко од великих болница и центара, имају могућност да пруже пацијентима сву помоћ која им је неопходна. Русија је успела у том домену, надам се да ће у наредне три до четири године бити и у Србији“, истакла је министарка.
Она је, такође, истакла да Министарство здравља Србије у наредном периоду планира да, по угледу на руске колеге, постигне договоре с државним и приватним предузећима у Србији о редовним систематским прегледима запослених, како би се та законска обавеза организовала „на прави и квалитетан начин“.

Приоритети - развој у области онкологије, педијатрије и кардиологије

Министар здравља Русије Михаил Мурашко је истакао да у оквиру сарадње српског и руског ресора здравствене заштите стручњаци деле постојећа и стичу нова знања.
„Такође, из Србије стижу медицински препарати у Русију, а и Русија данас нуди помоћ у медикаментозној терапији, медицинским препаратима за наше колеге из Србије. Управо развој науке, праксе и клиничке медицине представљају кључне чиниоце нашег меморандума. Правци у области онкологије, педијатрије, кардиологије – то су приоритетни правци“, рекао је Мурашко.
Према његовим речима, комуникација медицинских ресора Русије и Србије у области образовања и размене стручњака представљају најперспектинвије правце сарадње међу земљама.
Мурашко је напоменуо да је пандемија Ковида 19 показала да комуникација међу земљама даје могућност да се спаси мноштво људских живота и нагласио да је најважнији задатак сарадња у јачању система здравствене заштите, стварању нових медицинских препарата и омогућавању доступности медицинских средства за све грађане.
Радна посета руске делегације обухвата и посету Универзитетско-клиничком центру Србије, Институту за кардиоваскуларне болести, Институту за онкологију и радиологију Србије, Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој и Агенцији за контролу лекова и медицинских средстава.
Посета руског министра је почела полагањем венаца на споменик војницима-ослободиоцима у недељу увече, уз учешће руског амбасадора Александра Боцан-Харченка.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала