- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Белорусија постала нуклеарна сила

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2024
Пратите нас
Белорусија је постала нуклеарна сила након што је у земљи уз учешће Русије изграђена белоруска нуклеарна електрана, што је озбиљан корак напред у економском и технолошком развоју, изјавио је председник Русије Владимир Путин, говорећи на седници Врховног државног савета Савезне државе.
Путин је у свом обраћању подсетио да је уз учешће Русије у Белорусији 2023. године завршена изградња другог блока нуклеарке „БелАЕС“.
„Ово је, наравно, веома озбиљан помак, имајући у виду да није изграђена само станица, већ се ствара индустрија. И у том смислу Белорусија је, наравно, постала нуклеарна сила, а то је озбиљан корак напред у развоју привреде и научних области и у технолошком развоју“, рекао је Путин.
Он је додао да Русија и Белорусија под спољним притиском помажу једна другој и имају заједничке приступе глобалним и регионалним проблемима.
„Важно је да Русија и Белорусија, у условима невиђеног спољног притиска, блиско сарађују на светској сцени и увек пружају једна другој истински савезничку међусобну подршку. Приступи наших земаља актуелним глобалним и регионалним проблемима се поклапају или су у многоме блиски“, рекао је Путин.
Он је додао да ће Москва и Минск заједно радити на обезбеђивању једнаке и недељиве безбедности.
„У интересу формирања истински мултиполарног, демократског и праведног светског поретка, обезбеђивања једнаке и недељиве безбедности, радићемо заједно“, истакао је Путин.
Путин је додао да је планирано да се током седнице донесе низ одлука. Према његовим речима, оне су усмерене на даље продубљивање интеграције две земље у социо-економској и хуманитарној сфери.
Путин је такође скренуо пажњу на чињеницу да су на дневном реду седнице многа кључна питања деловања Савезне државе. Према његовом мишљењу, „садашња седница је заиста од суштинског значаја, а њен дневни ред је веома садржајан и богат“.
„Ово јасно показује чврсту намеру двеју земаља да учине све што је потребно како би продубиле обострано корисну и равноправну интеграцију“, уверен је руски лидер.

Нова стратегија технолошког развоја

Путин је истакао да нова Стратегија технолошког развоја Савезне државе до 2035. године има за циљ јачање суверенитета Русије и Белорусије.
„За усвајање је припремљена нова Стратегија технолошког развоја Савезне државе за период до 2035. године, која садржи конкретне кораке за јачање заједничког технолошког суверенитета, укључујући покретање великих заједничких пројеката на замени увоза и стварању конкурентних производа са високом додатом вредности“, саопштио је руски лидер.
Према његовим речима, карактеристично је и то да је нацрт главних праваца за спровођење одредби Споразума о формирању Савезне државе за 2024-2026. годину, који је поднет на седници Врховног државног савета, усмерен на даље интензивирање целокупне сарадње.
„Укључујући у индустрији, пољопривреди, енергетици, саобраћају и логистици и информационој сфери“, додао је руски председник.

О белоруској космонаутици

Руски лидер је подсетио да се жена-астронаут из Белорусије спрема за лет на Међународну свемирску станицу овог пролећа.
У марту 2024. године летелица „Сојуз МС-25“ ће кренути на МСС. Међу посадом ће бити белоруска држављанка Марина Васиљевска, космонаут „Роскосмоса“ Олег Новицки и астронаут НАСА Трејси Дајсон. Васиљевска и Новицки обавиће кратак лет и вратити се на Земљу на „Сојузу МС-24“.
Мисија астронаута НАСА трајаће до септембра 2024. године, након чега ће се Дајсон вратити на Земљу заједно са руским космонаутима Олегом Коноњенком и Николајем Чубом на свемирском броду „Сојуз МС-25“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала