- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шведски званичници против закона о забрани распоређивања нуклеарног оружја

© Sputnik / Лола Ђорђевић Застава Шведске
Застава Шведске - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2024
Пратите нас
Шведски министар одбране Пал Хенинг Јонсон и његов претходник Петер Хултквист изразили су противљење закону о забрани распоређивања нуклеарног оружја у тој нордијској земљи, рекли су за телевизију СВТ највиши садашњи и бивши војни званичници.
Шведска Зелена странка, која је увек била против распоређивања нуклеарног оружја у земљи, захтевала је да Хелсинки усвоји такав закон пре званичног уласка у НАТО.
"Сматрамо да је важно да заштитимо националну безбедност Шведске и зато не желимо нуклеарно оружје на шведском тлу", изјавила је Ема Бергингер, портпарол странке за војно-политичка питања, објашњавајући да би у супротном Шведска могла да постане нуклеарна мета.
Зашто законом не можемо јасно да утврдимо не желимо нуклеарно оружје на тлу Шведске?, упитала је она.
Ниједан од савезника Шведске није тражио распоређивање нуклеарног оружја на њеном тлу, рекао је Јонсон.
"Ни САД, ни Велика Британија ни Француска нису наговестиле распоређивање нуклеарног оружја на територијама нових савезника", нагласио је он.
Према његовим речима, нема потребе за тим јер постоји тврда линија по том питању која има широку подршку, док Норвешка и Данска немају чак ни законе у тој сфери
Бивши шведски министар одбране Хултквист подржао је Јонсонов став.
"Током мојих осам година на функцији министра одбране није одржан ниједан састанак о том питању, нити је било притисака. Ово питање никада није било на дневном реду", рекао је он.
Тренутно, САД су распоредиле своје нуклеарно оружје у неколико земаља чланица НАТО, које немају нуклеарно оружје - Белгији, Немачкој, Италији, Холандији и Турској.
Погледајте и:
Застава Шведске - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2024
СВЕТ
Ердоган дао зелено светло: Турска одобрила Шведској улазак у НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала