- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Свет улази у нову велику неизвесност: Корак до америчко-иранског рата

© AP Photo / Vahid SalemiИранска војска
Иранска војска - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2024
Пратите нас
Мада су дипломатије САД и Ирана увек успевале да избегну избијање директног војног сукоба, није искључено да у изборној години америчка администрација донесе одлуку о рату са Ираном уколико буде под снажним притиском републиканаца, сматра Србољуб Пеовић из Института за европске студије.
После напада дроном на америчку базу у Јордану у коме је погинуло троје, а рањено више од 30 војника, изгледа да је све изгледнији директан сукоб Сједињених Америчких држава и Ирана на Блиском истоку.
Амерички председник Џозеф Бајден за напад је оптужио „радикалне милитантне групе које подржава Иран и које делују у Сирији и Ираку“, док су многи амерички политичари директно окривили Техеран. С друге стране, портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани изјавио је да Техеран није учествовао у нападу дроном на америчку базу у Јордану.

Америчка политика ради за Иран

Морамо имати на уму да су САД одиграле на руку Ирану претходних година са појачаним акцијама у региону, поготово имајући у виду сукоб од 7. октобра, и отуда долазе све екстремније реакције са америчке стране, каже Пеовић за Спутњик.
Он сматра да се САД осећају све несигурније на Блиском истоку будући да су удаљиле од себе и своје савезнике, док је претходних месеци, поготово пре 7. октобра, био карактеристичан амбивалентнији став према присуству Ирана у блискоисточним државама.
„Ту првенствено мислим на Ирак у којем су и Америка и Иран присутни. Јавност је великим или значајним делом постављала питање присуства иранске војске, а сада је америчка војска фактички дала или можда боље рећи обновила разлог иранског присуства на ирачком тлу. То је Ирану ишло на руку и разлог је све екстремнијих реакција САД. А такве реакције нису биле карактеристичне за Демократску партију претходних година, или већ пар деценија“.

Дипломатија у изборној години

А регионални сукоб одвео би Блиски исток и шире подручје у правцу у ком нико не би могао прогнозирати шта ће се десити. Међутим, у последњих неколико месеци карактеристичан је све мање дипломатски наступ САД, што можемо видети и кроз безрезервну подршку Израелу од 7. октобра, упозорава Пеовић.
„Америчка дипломатија ће настојати да избегне сукоб, међутим сада морамо имати на уму једну динамику у САД, односно притисак са републиканске стране на непопуштање Ирану. Иран је у том политичком наративу већ постао архинепријатељ и сваки евентуални уступак Ирану се користи као део наратива о издаји. Мислим да је то нешто што затеже односе, а да ли ће доћи до дефинитивног пуцања тешко је рећи, али чињеница је да ће се вероватно до последњег момента избегавати директна, отворена конфронтација“.

Притисак републиканаца води у рат

Проблем, је међутим, што су САД у изборној години, а ситуација је не само у свету, него и унутар САД критична, а то би могло довести до исхитрених потеза америчке стране на Блиском истоку, сматра Пеовић. А и претходних месеци је за званичну америчку политику било карактеристично појачавање постојећих и избијање нових сукоба.
„Да је стабилнија политичка ситуација рекао бих да је минимално вероватно да ће доћи до сукоба, али управо имајући у виду предстојеће изборе и ову динамику са републиканске стране да се не попушта Ирану ни на једном пољу, то цео свет доводи до неизвесности“, закључио је Пеовић.
Погледајте и:
Војни брод америчке морнарице у Персијком заливу - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2024
Хоће ли ескалирати сукоб између Америке и Ирана?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала