- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Сателитски снимак америчке базе у Јордану која је била мета напада дроном - Sputnik Србија

УЖИВО Исламски отпор преузео одговорност за напад на америчку базу, поново бомбардован Дамаск

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 115. дан. Група која себе назива Исламски отпор у Ираку преузела је одговорност за напад дроном на америчку базу у Јордану као одговор на напад Израела на Појас Газе. Дамаск се поново нашао на удару, бомбардован јужни део града у којем упориште имају припадници Иранске револуционаре гарде.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:58 29.01.2024
Папа: Хитно потребан прекид ватре
Папа Фрања је данас изјавио да је хитно потребан глобални прекид ватре, као и да без примене решења две државе неће бити мира у Појасу Газе.
"Постојао је споразум из Осла, врло јасан, са решењем две државе. Док се тај споразум не примени, истински мир остаје далек", поручио је папа у интервјуу за италијански лист "Ла Стампа".
Говорећи о бројним сукобима који су у току широм света, папа је позвао на молитве за мир и указао на дијалог као једини начин да се "одмах зауставе бомбе и пројектили и стане на крај непријатељским ставовима. На сваком месту".
"Потребан је глобални прекид ватре јер смо на ивици провалије", истакао је папа, преноси Ватикан њуз. Он је навео да нема "праведног" рата и да су ратови увек погрешни, али да је легитимно бранити се.
20:57 29.01.2024
Галант: Елиминисана четвртина Хамасових терориста
Министар одбране Израела Јоав Галант изјавио је вечерас да је "четвртина Хамасових терориста елиминисана", док је "најмање још четвртина рањена", пренео је Џерузалем пост. „У дугом смо рату, али на крају ћемо сломити Хамас.
Ми се боримо против џепова отпора… биће потребни месеци, а не један дан. С друге стране, немају залихе, немају муницију и немају појачања. Тешко им је да се брину о себи, о својим рањеницима и другим стварима. Већ смо убили најмање четвртину терориста Хамаса, а исто толико је рањено".
Портпарол израелских одбрамбених снага Данијел Хагари рекао је да је израелска војска досад убила више од 2.000 оперативаца у области града Кан Јунис, на југу Појаса Газе.
16:43 29.01.2024
Израелски званичници отказали састанке са званичницима УНРВА
Израелски министар спољних послова Израел Кац саопштио је данас да је отказао састанке планиране за ову недељу између званичника министарства и шефа Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) Филипа Лазаринија.
„Запослени у УНРВА учествовали су у масакру 7. октобра. Лазарини би требало да извуче закључке и поднесе оставку. Присталице тероризма овде нису добродошле“, написао је Кац на свом налогу на мрежи Икс.
16:08 29.01.2024
Израелски министар безбедностипозвао јеврејске досељенике да се врате у Газу, Палестинци изјаву осудили
Израелски министар безбедности Итамар Бен-Гвир позвао је јеврејске досељенике да се врате у Газу, изазивајући осуду Палестинаца који су оценили да то представља позив на њихову принудну депортацију.
Изјава Бен-Гвира не поклапа се са званичним ставом израелске владе, коју је поновио премијер Бењамин Нетанијаху да Израел не намерава да буде трајно присутан у Гази када се рат са Хамасом заврши, пренео је Ројтерс.
Палестинске власти су саопштиле да такви позиви подстичу на присилно расељавање Палестинаца и прете безбедности и стабилности региона.
Изјаву су осудили и Хамас и израелске опозиционе личности.
Бен-Гвир је на конференцији за новинаре рекао да је повратак јеврејских досељеника и војске једини начин да се обезбеди да се не понови Хамасов разорни напад на Израел.
„Викали смо и упозоравали“, рекао је Бен-Гвир на догађају који су организовале групе досељеника коме је у недељу присуствовало на стотине људи и чак 10-ак министара у влади, пренела је израелска телевизија Канал 12.
15:21 29.01.2024
Нетанијаху: У школама УНРВА предају доктрине истребљења Израела
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да у школама Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) предају доктрине истребљења Израела, доктрине тероризма, величају тероризам и хвале тероризам.
Он је својим изјавама изгледа потврдио да је Израел дистрибуирао обавештајни досије у којем се наводи да су поједини службеници УНРВА учествовали у Хамасовом нападу на Израел из Газе изведеном 7. октобра, пренео је Ројтерс.
„Открили смо да је 13 запослених у УНРВА учествовало, било директно или индиректно, у масакру изведеном 7. Октобра“, рекао је он за британски ТокТВ.
15:20 29.01.2024
Кирби: САД не желе рат са Ираном
Портпарол Савета за националну безбедност САД Џон Кирби изјавио је данас да Бела кућа не тражи рат са Ираном или ескалацију сукоба на Блиском истоку.
„Очигледно је да и даље има напада на том подручју, али настављамо да разматрамо опције. Не могу да говорим у име врховног вође (Ирана) о томе шта он жели или не жели. Могу вам рећи шта ми желимо, а то је стабилан, безбедан и просперитетан Блиски исток и желимо да напади престану“, рекао је он, а преноси „Гардијан“.
Говорећи о оптужбама које је Израел изнео против 12 запослених у агенцији УН за палестинске избеглице (УНРВА), што је довело до тога да САД повуку средства за ту агенцију, Кирби је рекао да оптужбе не оспоравају добар рад целе агенције.
Kоординатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби. - Sputnik Србија
14:01 29.01.2024
И Румунија обуставила добровољне исплате УНРВА
Румунија је обуставила добровољне исплате Агенцији Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА), саопштило је данас румунско Министарство спољних послова, чиме се придружила низу земаља које ће то учинити у очекивању потпуне истраге о оптужбама да су њени
13:00 29.01.2024
Агенција УН: Ако се прекине финансирање, крајем фебруара прекидамо рад у Појасу Газе и региону
Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) саопштила је данас да од краја фебруара неће моћи да настави рад у Појасу Газе и широм региона ако се прекине финансирање.
Низ земаља укључујуц́и Сједињене Америчке Државе, Немачку и Велику Британију обуставиле су финансирање ове хуманитарне агенције након оптужби да је 12 чланова особља УНРВА било укључено у напада Хамаса 7. октобра на југ Израела.
„Ако се финансирање не настави, УНРВА од краја фебруара неће моћи да настави свој рад и активности широм региона, укључујући и Газу", изјавио је портпарол те агенције.
12:53 29.01.2024
Дамаскпоново био мета ваздушних удара, погинуле две особе
Главни град Сирије Дамаск поново је данас био мета ваздушних удара, али још се не зна ко иза њих стоји.
Под ударом се нашао јужни део града, а како наводи „Ал Џазира“ позивајући се на локалне извештаје, активирана је сиријска противваздушна одбрана.
Према извештајима, напад се догодио у насељу Саyида Зеинаб, где постоји јака присутност припадника иранске Исламске револуционарне гарде (ИРГЦ) и где је у последњих неколико седмица погинуло неколико чланова иранског војног особља, наводно у израелским нападима.
Иранска државна телевизија јавља да је напад био усмерен на стамбену кућу у пољопривредном подручју, а убијене су две за сада неидентификоване особе.
12:34 29.01.2024
Мисија Палестине у УН: За поновну изградњу Газе биће потребне генерације
Израелски рат против Газе још бесни без непосредних изгледа да ће да се заврши, али чак и да се заврши данас небројени Палестинци неће имати где да се врате.
„У Гази нема настањивог места, уништавање се догађа чак и на југу. Биће потребне генерације да се поново изгради“, навела је Мисија Палестине у УН на Иксу.
Мисија је објавила видео-снимак новинарке Бисан Овде на којем се виде рушевине онога што је некада био нормалан дом у јужној Гази. Кан Јунис и други јужни делови Појаса Газе сада су под тешком опсадом израелских снага након што су северни и централни делови остављени у рушевинама.
„Нећемо имати где да одемо, нећемо имати где да живимо и бићемо у још једној борби, још једном рату, у поновној изградњи“, каже Бисан Овде о томе са чиме ће се Палестинци суочити после рата.
12:15 29.01.2024
Данска шаље фрегату у Црвено море као помоћ у операцији коју предводе САД
Данска је данас послала ратни брод ка Црвеном мору, где ће учествовати у операцијама за заштиту комерцијалног саобраћаја од напада јеменских Хута, коалиције коју предводе Сједињене Америчке Државе.
„Неко мора да се заложи за слободну светску трговину, а ми смо преузели одговорност да помогнемо да се то оствари“, изјавио је дански министар одбране Тролс Лунд Полсен говорећи на фрегати „Ивар Хуитфелд“ пре него што је испловила из поморске базе Корсор.
Очекује се, као преноси Ројтерс, да ће дански парламент одобрити резолуцију о слању ратног брода у то подручје 6. фебруара.
11:46 29.01.2024
Израелска војска позива цивиле да хитно напусте град Газу
Израелска војска (ИДФ) упутила је палестинским цивилима у западним деловима града Газе хитан апел да напусте то подручје и преселе се на југ у централну Газу, указујући да планира да појача војне операције у тој области.
Мапа коју је објавио портпарол ИДФ-а показује наређену евакуацију за већи део градске обале, укључујући избеглички камп Ел Шати, Шеик Радван и Тел ел Хаву, област која такође обухвата болницу Шифа у Стрипу.
11:43 29.01.2024
Хамас захтева крај израелских операција у Гази у замену за ослобађање талаца
Хамас је поновио данас свој захтев који је изнео након састанка израелских званичника са представницима Катара и Египта, да би ослобађање свих талаца које држи захтевало гаранције за прекид свих израелских војних операција у Појасу Газе и повлачење свих израелских инвазионих снага.
„Успех париског састанка зависи од тога да ли Израел пристаје на окончање свеобухватне агресије у Појасу Газе“, изјавио је високи званичник Хамаса Сами Абу Зухри, преноси Ројтерс.
Међутим, није одмах било јасно да ли би Хамас у случају да овај услов буде испуњен ослободио све или само неке од укупно 132 таоца.
Хамас је раније рекао да ослобађање свих талаца подразумева и да Израел ослободи хиљаде Палестинаца које из безбедносних разлога држи у својим затворима.
Палестински званичник упознат са преговорима који је захтевао анонимност рекао је да ће Хамас потписати наставак новембарског примирја само под условом да Израел пристане да прекине офанзиву и повуче своје снаге из Газе, иако, како је објаснио, није неопходно да имплементација буде хитна.
Споразум би морали да подрже Катар, Египат и Сједињене Америчке Државе, рекао је неименовани палестински званичник. Те државе су послале своје делегате на јучерашње разговоре са израелским обавештајним званичницима о ослобађању талаца у Гази.
11:21 29.01.2024
Лидери Немачке и Египта подржали приступ хуманитарној помоћи Појасу Газе
Немачки канцелар Олаф Шолц и египатски председник Абдел Фатах eл Сиси сагласили су се током телефонског разговора о важности омогућавања испоруке хуманитарне помоћи у Појас Газе, саопштио је данас портпарол немачке владе.
„Канцелар и председник сагласили су се да током сукоба између Израела и Хамаса постоји хитна потреба да се значајно побољша приступ хуманитарној помоћи Појасу Газе и обезбеди снабдевање Палестинаца“, навео је портпарол у саопштењу, а преноси Ројтерс.
Немачки канцелар и египатски председник разговарали су након што је велики број земаља, међу којима је и Немачка, привремено обуставио финансирање Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (УНРВА), након оптужби Израела да су поједини њени запослени били умешани у напад Хамаса на Израел 7. октобра прошле године.
10:52 29.01.2024
Црвени полумесец: Израелска војска напада подручје близу болнице Ел Амал
Палестинско друштво Црвеног полумесеца саопштило је да су у току израелски напади у близини болнице Ел Амал на југу Газе, пренела је „АЛ Џазира“.
Тенкови су прошле седмице затворили болницу Ел Амал, у склопу израелске офанзиве која им за циљ преузимање контроле над Кан Јунисом.
Израел тврди да је тај град сада главно седиште Хамаса.
10:05 29.01.2024
Исламски отпор преузео одговорност за напад на америчку базу у Јордану
Група која себе назива Исламски отпор у Ираку преузела је одговорност за напад дроном у којем су убијена три америчка војника и рањена 34 друга, у бази близу јорданско-сиријске границе.
„Настављајући наш приступ пружању отпора америчким окупационим снагама у Ираку и регији, и као одговор на масакре ционистичког ентитета над нашим људима у Гази, борци Исламског отпора у Ираку напали су у недељу у зору беспилотним летелицама четири непријатељске базе, од којих су три у Сирији, а једна унутар наше окупиране палестинске територије“, навео је Исламски отпор, пренела је „Ал Џазира“.
09:39 29.01.2024
После Јапана и Аустрија обуставља финансирање УНРВА
Аустрија је одлучила да суспендује финансирање Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА), док се не спроведе пуна истрага поводом навода да је неколико запослених те агенције било умешано у напад Хамаса на Израел 7. октобра прошле године.
Министарство спољних послова Аустрије позвало је УНРВА и Уједињене нације да, како се наводи у саопштењу, спроведу свеобухватну, брзу и потпуну истрага поводом тих навода, преноси Ројтерс.
Јапан је такође раније данас објавио своју одлуку о обустави финансирања УНРВА, саопштивши да је изузетно забринут због наводне умешаности особља УНРВА у „терористички напад“ и да позива ту агенцију УН да истражи случај и предузме одговарајуће мере како би могла „чврсто да испуни улогу коју треба да има“.
09:37 29.01.2024
Два израелска војника лакше повређена у нападу Хезболаха
Два израелска војника повређена су јутрос у ракетном нападу Хезболаха на граници с Либаном, саопштила је израелска војска.
Војници су превезени у болницу и, према првим информацијама, у добром су стању, преноси „Тајмс оф Израел“.
Хезболах је раније саопштио да је испалио ракете „буркан“ које носе тешке бојеве главе, на војну базу Биранит на граници с Либаном.
09:34 29.01.2024
Хути: Испаљена ракета на амерички ратни брод у Аденском заливу
Јеменски побуњеници Хути које подржава Иран саопштили су данас да су лансирали ракету на амерички ратни брод „Луис Б. Пулер“ док је пловио кроз Аденски залив.
Последњи напад на још један брод изведен је током јучерашњег дана, додаје се у саопштењу, преноси Ројтерс.
Бродови америчке морнарице за викенд су погодили противбродску ракету Хута, неколико сати након што је та јеменска група гађала танкер "Марлин Луанда" у Аденском заливу који је превозио гориво.
08:45 29.01.2024
И Јапан обуставља финансирање УН агенције за палестинске избеглице
Јапан је одлучио да обустави финансирање Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA), због сумње да су поједини припадници те агенције били умешани у напад Хамаса на Израел 7. октобра прошле године.
Министарство спољних послова Јапана саопштило је да ће помоћ за UNRWA за сада бити обустављена, док се случај истражује и разматрају мере које треба предузети, преноси јапанска агенција Кјодо.
Наведено је да је Јапан "изузетно забринут" због наводне умешаности особља UNRWA у "терористички напад" и да позива ту агенцију УН да истражи случај и предузме одговарајуће мере како би могла "чврсто да испуни улогу коју треба да има".
Одлуку да привремено обуставе финансирање Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама већ су донеле САД, Аустралијам, Канада, Велика Британија, Немачка, Италија, Холандија, Швајцарска и Финска, а после оптужби Израела да је 12 запослених те агенције УН, кључне за помоћ угроженом палестинском становништву, било укључено у прекогранични напад Хамаса.
Генерални секретар УН Антонио Гутерес саопштио је јуче да ће кривично одговарати "сваки запослени УН умешан у акте терора".
Како је наведено у саопштењу генералног секретара УН, од 12 умешаних у тај напад, који је резултирао израелском војном операцијом у Појасу Газе, са њих деветоро је раскинут уговор, за једног је потврђено да је мртав, а идентитет преостало двоје се још утврђује.
Истовремено је Гутерес апеловао на владе да наставе подршку UNRWA, после одлуке девет земаља да привремено обуставе финансирање те агенције УН која помаже палестинским избеглицама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала