- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Аутор „Црног лабуда“ предвиђа Америци „смртоносну спиралу“

© Flickr / Images MoneyАмеричка застава и долар
Америчка застава и долар - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2024
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе ризикују да се нађу у „смртоносној спирали“ због дугова, упозорава економиста и аутор књиге „Црни лабуд“ Насим Талеб, преноси „Блумберг“.
Према његовом мишљењу, дефицит у америчком буџету расте таквим темпом да ће бити потребно чудо како би се поништила штета. У јануару је државни дуг САД премашио 34 хиљаде милијарди долара.
„Док год Конгрес наставља да шири лимит дуга, јер се боји последица исправних поступака, таква структура политичког система на крају формира дужничку спиралу. Међутим, дужничка спирала је слична спирали смрти“, изјавио је он.
Економиста је дуг који расте дефинисао као „бели лабуд“, односно ризик који је вероватнији, него „црни лабуд“. Талеб је „белим лабудовима“ додао и рањивост на потресе која расте у америчкој економији. Објаснио је да су региони због глобализације постали зависни једни од других, тако да проблеми у једном региону могу да се појаве као рикошет широм света.
На питање како се може развити „смртоносна спирала“, Талеб је одговорио да је неопходно нешто што ће доћи споља или неко чудо и да га то приморава да целокупан политички систем западног света посматра са мрачније стране.
Државни дуг САД представља обим дуга федералне владе пред повериоцима. То могу бити приватна лица, као што су грађани или страни инвеститори, као и државе или велики фондови. Вашингтон узима средства како би покрио дефицит у буџету који се примећује више од 20 година.
У јулу је обим државног дуга САД први пут у историји премашио 34 хиљаде милијарди долара. Претходни рекордан државни дуг је био 33 хиљаде милијарди долара, који је фиксиран средином септембра 2023. године. Амерички председник Џозеф Бајден је у јулу 2023. године зауставио дејство лимита државног дуга до 2. јануара 2025. године.

Министар финансија САД Џанет Јелен је у јануару рекла да је обим америчког државног дуга застрашујући и да би у будућности морале да се предузму мере како би се дефицит смањио.
Директор америчке банке „ЈП Морган“ Џејми Дајмон је упозорио да је тренутни однос америчког дуга и БДП-а премашио 100 одсто, а до 2035. године би могао да буде и 130 одсто. Он је подсетио да је 1982. године државни дуг био 35 одсто од БДП-а при инфлацији од 12 одсто, уз основну стопу око 21,5 одсто и ниво незапослености око 10 одсто. Дајмон је процес упоредио са литицом до које ће Америка доћи за око десет година.
Погледајте и:
Запаљени свежањ америчких долара - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
Имате ли минут?
Долару се више не верује
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала