- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши премијер Пакистана Имран Кан осуђен на 10 година затвора

© AFP 2023 / Asif HassanИмран Кан
Имран Кан - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2024
Пратите нас
Пакистански суд осудио је бившег премијера Имрана Кана и једног од његових страначких заменика на по 10 година затвора, преноси АП.
Најновија одлука суда изречена је уочи парламентарних избора у Пакистану који се одржавају 8. фебруара и на којима је Кану забрањено да се кандидује због своје претходне кривичне пресуде.
Иако Кан неће бити на гласачком листићу за фебруарске изборе, он и даље остаје моћна политичка фигура због својих бројних следбеника и реторике против пакистанског естаблишмента, наводи АП.
Власти су саопштиле да Кан и његов заменик, који је такође добио десетогодишњу казну, Шах Махмуд Куреши, имају право жалбе на данашњу пресуду у процесу названом „случај шифра“, али Кан тврди да су судски поступци против њега део завере да се уклони са политичке сцене пре избора.
Присталице Имрана Кана су у мају 2023. године протестовале након хапшења њиховог лидера и од тада се власти обрачунавају са његовим политичким следбеницима и странком.
Пакистанска независна комисија за људска права саопштила је да су мале шансе за одржавање слободних и поштених парламентарних избора у фебруару због предизборних манипулација и намештања изборних резутата и изразила је забринутост због тога што власти одбијају кандидатуре Кана и других високих званичника из његове странке.
„Случај Шифра“ је један од око 150 предмета који су активирани против Кана, а оптужбе се крећу од непоштовања суда до тероризма и подстицања на насиље.
Спорни докумет у „случају шифра“ никада нису објавили ни пакистанска влада ни Канови адвокати, али је очигледно да је то била дипломатска преписка између пакистанског амбасадора у Вашингтону и министарства спољних послова у Исламабаду.
Током свог обраћања Кан је рекао да је његово свргавање била америчка завера коју су наводно извршили пакистанска војска и влада у Исламабаду, али званични Вашингтон и пакистански званичници демантовали су те оптужбе.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала