- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Јужна Африка: Земље глобалног Севера куцају на врата БРИКС-а

© Sputnik / Vladimir AstapkovichУчесници састанка представника земаља БРИКС-а у Москви.
Учесници састанка представника земаља БРИКС-а у Москви.  - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2024
Пратите нас
Интересовање за активности БРИКС-а вишеструко је повећано, чак и развијене западне земље полако куцају на врата ове асоцијације у нади да ће успоставити сарадњу, изјавио је представник Јужноафричке Републике у БРИКС-у Анил Суклал на састанку у оквиру руског председавања.
„Већина развијених земаља и земаља глобалног Севера такође тихо куца на наша врата, кажу да желе да сарађују са нама. Ово је позитиван сигнал, јер БРИКС није усмерен против Запада“, истакао је он.
Представник Јужне Африке је скренуо пажњу на брз и вишеструки раст глобалног интересовања за активности БРИКС-а, напомињући да је око 30 земаља већ аплицирало за чланство у групи.
„Чини нам се да је ово гласање о поверењу у оно чиме се удружење бави, у принципе које исповедамо и циљеве које себи постављамо на инклузивној основи. То говори о томе да се крећемо у правом смеру“.
„Штавише, то нам намеће моралну обавезу да дигнемо свој глас и понашамо се као заштитници света у развоју. Увек смо говорили да, шта год да радимо, то није усмерено ни против какве групе, блока нити било кога другог. Увек смо проповедали принципе једнакости, инклузивности и сарадње унутар читаве међународне заједнице“.

Русија ─ предводник БРИКС-а

Јужноафрички представник изразио је наду у јачање блиске сарадње у оквиру удружења под руским председавањем.
„Русија је увек била предводник БРИКС-а, постављајући лидерску летвицу. Надам се да ће руско председавање бити крунисано успехом и да ће се постићи конкретни резултати. Јужна Африка ће пружити сву могућу подршку за повећање улоге БРИКС-а, обезбеђивање успеха руског председавања, као и одржавање лидерске позиције БРИКС-а, будући да је такво лидерство сада изузетно важно у међународној заједници“, истакао је Суклал.
Он је скренуо пажњу на пионирску улогу Русије у БРИКС-у, подсећајући да је управо у Русији 2009. године одржан први самит удружења и да је „управо Русија покренула овај процес, успевши да БРИКС претвори у међународну платформу“.
Према његовим речима, током протеклих година под руским председавањем донете су многе важне одлуке, посебно о размештању нове развојне банке у Шангају или покретању женског пословног савеза БРИКС-а.
„У потпуности подржавамо мото руског председавања: Јачање мултилатерализма за правичан глобални развој и безбедност. То нам, без сваке сумње, омогућава да обезбедимо континуитет који се примећује у претходних неколико председавања под окриљем БРИКС-а. За породицу БРИКС-а, мултилатерализам је увек био камен темељац наше агенде од првог самита 2009. године. Мултилатерализам је посебно потребан сада у оквиру фрагментиране међународне заједнице“, закључио је Суклал.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала