Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Канцеларија за КиМ издала меморандум: Далекосежне последице за Србе на Косову због укидања динара

© Sputnik / Теодор АнастасијевићКосовска Митровица, упад Росу
Косовска Митровица, упад Росу - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2024
Пратите нас
Канцеларија за КиМ издала је меморандум у којем се наглашава да би укидање коришћења српског динара на КиМ могло имати далекосежне последице на критичне секторе као што су болнице, образовне установе и вртићи који су од виталног значаја за потребе српског становништва на КиМ, пренео је портал ПавловићТудеј позивајући се на дипломатске изворе.
У меморандуму, који, како наводи тај портал, кружи по дипломатским круговима ЕУ и САД и у који су у ПавловићТудеј имали увид, наводи се да би обустава плаћања у српским динарима одмах погодила више од 100.000 Срба, као и различите етничке групе попут Рома, Горанаца, Црногораца, Хрвата, Турака, Ашкалија, Египћана, Албанаца и Бошњака, оцењујући да је реч о ''најопаснијем кораку ескалације Приштине до сада''.
Наводи се да ''виталне институције'' попут школа, вртића и болница не би биле у стању да измире своје финансијске обавезе, укључујући исплату плата, набавку основних ствари и оперативне трошкове, што би довело до хуманитарне кризе и погоршања ''већ неизвесне ситуације'' за Србе на КиМ.
У меморандуму се наглашава ''озбиљна забринутост'' због утицаја које би забрана употребе динара могла да има на одрживост малих предузећа у власништву Срба са КиМ, што би могло да доведе до затварања тих предузећа и губљења радних места.
У политичком смислу, у меморандуму се изражава забринутост због потенцијалних последица на дијалог Београда и Приштине којим посредује ЕУ, прошле споразуме и енергетске пактове, који су, како се наводи, кључни стубови регионалне сарадње.
Подсећа се и на случај од православног Божића из 2023, када су 11-годишњи српски дечак Стефан Стојановић и његов 21-годишњи рођак примљени у болницу у Грачаници, након што је на њих пуцао припадник такозваних косовских безбедносних снага.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала